Je bent niet ingelogd | Inloggen | Registreren
 
Lijfblad

Beauty

Patchoeli: geur van de sensualiteit

Patchoeli: geur van de sensualiteit

In de jungles van Azië groeit een geurige struik van een meter hoog. De stengels zijn stevig, ruig en harig, de bladeren daarentegen donzig en zacht. Witte bloemen met een paarsig aura sieren de struik. Maar het meest karakteristiek is de heerlijk zoete, maar zware en warme geur.

Donkeroranje

De etherische olie van patchoeli wordt via stoomdistillatie gewonnen uit de gedroogde bladeren. De olie is stroperig en donkeroranje tot rood van kleur. Wanneer de olie ouder wordt, verliest deze niet aan geurkracht, maar wordt de kleur ervan wel donkerder.

Bastoon

Patchoeli heeft voor parfumeurs dezelfde functie als de bastoon in muziek: deze geeft warmte en diepte. Bovendien fixeert patchoeli andere geurstoffen in parfum: vluchtige geuren blijven langer in het geheel opgesloten.

Sjaals & dekens

In India behoorde patchoeli samen met rozenolie, sandelhout, basilicum en jasmijn tot de meest geliefde parfums. Hiermee doordrenkte men sjaals en dekens, maar ook andere kledingstukken. Dit gebeurde vooral voor de heerlijke geur, maar patchoeliolie heeft ook een motten- en insectenwerende eigenschap. In 1820 namen de Engelse kolonisten dit gebruik mee naar Engeland, waar de Paisley weavers het parfumeren van stoffen met patchoeli overnamen.

Weg angst

In de aromatherapie wordt patchoeli gebruikt bij psychische klachten als angst en depressie. In grote doses heeft het namelijk een kalmerende werking. Het kan helpen bij angstaanvallen, omdat de zenuwen worden versterkt.

Lees verder in Lijfblad 11-2009.

<< Terug naar het nieuwsoverzicht

Volg ons

Volg ons op Facebook Volg ons op Hyves Volg ons op Twitter Volg ons op Youtube