Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Gezond>Aambeien en zwangerschap

Gezond

Aambeien en zwangerschap

22 juli 2014
Deel met je vrienden
 
Aambeien en zwangerschap
Veel vrouwen vinden het geweldig als ze zwanger zijn: het groeiende wezentje in je lichaam is immers een bijzondere gebeurtenis in je leven. Helaas kan zwangerschap ook gepaard gaan met lichamelijke klachten. Striae bijvoorbeeld, maar ook zure oprispingen en aambeien. Om striae te voorkomen smeer je je huid in, om deze zo in een goede conditie te houden. Wist je dat je dat ook kunt doen om aambeien te voorkomen? 
 

Aambeien

Allereerst: wat zijn aambeien nu precies? Aambeien - de medische benaming is hemorroïden - zijn uitgerekte en opgezette bloedvaatjes, die zich in een kluwen in het kanaal voor de anus bevinden. Je kunt het vergelijken met spataderen. Wanneer de kluwen is uitgezakt, spreken we van uitwendige aambeien, anders zijn het inwendige aambeien. Het eerste symptoom is vaak een geringe hoeveelheid bloed op de ontlasting en last van afscheiding, irritatie en jeuk. 
 

Druk

Aambeien ontstaan, doordat er veel druk op de bekkenbodemspieren en de anus wordt uitgeoefend. Hierdoor verslapt het elastisch weefsel, met alle gevolgen van dien. In het geval van zwangerschap drukt het gewicht van de baarmoeder met daarin de ongeboren baby, de aambeien naar buiten. Ook obstipatie, hoge bloeddruk en overgeven kunnen de kans op het ontstaan van aambeien vergroten. 
 

Extra hygiëne

Omdat aambeien kunnen bloeden, is het belangrijk ze schoon te houden. Wanneer de bloedvaatjes beschadigd zijn, kunnen er namelijk vuil en bacteriën in het bloed terechtkomen. Het is daarom belangrijk om genoeg zacht, maar ongekleurd toiletpapier te gebruiken om de billen schoon te maken na de ontlasting. Wrijf niet te hard en gebruik liever een stukje extra dan te weinig. Daarna is het goed om de anus met lauw water zonder zeep te wassen en vervolgens droog te deppen met een schone, zachte handdoek. Niet wrijven, want dan loop je de kans dat de aambeien stuk gaan.
 

Verbeter de conditie

Net als met het voorkomen van striae door de huidconditie te ondersteunen en verbeteren, kun je ook de conditie van de huid en bloedvaten rondom de anus verbeteren om zo het ontstaan van aambeien tegen te gaan. Dit kan van buitenaf door middel van een goede aambeienzalf, die ook nog kan helpen om spataderen op de benen te voorkomen of verzorgen. Ook zijn er tabletten verkrijgbaar die de bloedvaten van binnenuit elastisch en in topconditie houden. Zijn er toch aambeien ontstaan? Dan kun je ze met dezelfde producten ook weer genezen.
 

Advies bij aambeien

  • zorg ervoor dat de ontlasting zacht blijft, door voldoende vezels (pruimen, fruit, rauwkost, volkoren brood en pasta) te gebruiken en voldoende water of kruidenthee te drinken; 
  • gebruik geen vochtig toiletpapier, de chemicaliën hierin kunnen extra irriteren; 
  • gebruik geen gekleurd toiletpapier, de kleurstoffen hierin kunnen extra irriteren; 
  • draag katoenen ondergoed; •  draag dagelijks schoon ondergoed; 
  • gebruik geen inlegkruisjes, deze kunnen de huid extra irriteren; 
  • als het jeukt: vooral niet krabben; 
  • gebruik geen zeep bij het wassen van de billen, lauwwarm water en een schoon washandje zijn voldoende; 
  • ga naar het toilet wanneer er aandrang is; •  niet persen: daar wordt het erger van; 
  • blijf niet te lang zitten op het toilet om uitzakken te voorkomen; 
  • ga naar de dokter wanneer de aambeien gaan bloeden.
Bron: Lijfblad 05
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017