Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Gezond>Alle 55-plussers aan de statines: gevolgen in d...

Gezond

Alle 55-plussers aan de statines: gevolgen in de drogisterij

30 mei 2014
Deel met je vrienden
 
Alle 55-plussers aan de statines: gevolgen in de drogisterij
Amerikaanse cardiologen vinden dat als mensen eerder beginnen met het gebruik van cholesterolremmende statines, zij op latere leeftijd minder kans hebben op hart- en vaatziekten. Het gebruik heeft echter meer gevolgen dan alleen een verlaging van het cholesterolgehalte. Het is belangrijk dit mee te nemen bij het advies in de drogisterij.
 

Cholesterol

Een te hoog cholesterolgehalte is een risicofactor voor hart- en vaatziekten. De cholesterolverlagende statines zijn dan ook populaire middelen om het cholesterolgehalte te verlagen. Miljoenen Nederlanders gebruiken ze al. Volgens het advies van de Amerikaanse cardiologen zullen dat er nog veel meer worden. 
 

Meer effecten

Naast het remmen van cholesterol, remmen statines ook de aanmaak van de stof Q10. Deze stof is van groot belang voor de energieproductie op celniveau. Elke cel heeft zijn eigen energiecentrales. Cellen die veel moeten werken, zoals de hartspier, hebben veel energiecentrales. In deze centrales worden suikers en vetten verbrand met behulp van zuurstof. Q10 is de stof die deze verbrandingsenergie omzet in lichaamsenergie. Bij een tekort aan Q10 kan vermoeidheid en spierpijn ontstaan. 
 

Leeftijd en Q10-aanmaak

Als we ouder worden, maakt ons lichaam minder Q10 aan. Op ons twintigste jaar is de lichaamseigen Q10-productie het hoogst. Bij het ouder worden daalt deze. Zo bevat het hart op veertigjarige leeftijd een derde minder Q10 dan op twintigjarige leeftijd en als we 80 zijn, is dat twee derde minder geworden. Dit is nog zonder het gebruik van statines die de aanmaak van Q10 zelfs kunnen halveren.
 

Stoppen met statines?

Het belang van een gezond cholesterolgehalte is groot. Stoppen met statines is niet verstandig. Het is beter om te kijken naar alternatieven. De eerste keus is om de statines te combineren met een dosering van 100 mg Q10. Onderzoek laat zien dat de vermoeidheid en spierpijn dan sterk afnemen. De tweede keus is om te kiezen voor een natuurlijke statine. Rode gefermenteerde rijst bevat de actieve stof monocaline K, die eenzelfde werking heeft als statines, maar wel minder dan de helft aan bijwerkingen. Let goed op de kwaliteit. De EU heeft recent strenge regels tegen verontreiniging met de stof citrinine in Rode Gist Rijst opgesteld. 
 

Advies

Bij het advies in de drogisterij is het van belang te beseffen dat miljoenen klanten statines gebruiken en dat er binnenkort veel meer bij zullen komen. Bij vermoeidheids- en spierklachten van 40-plussers is het van belang te vragen of ze geneesmiddelen gebruiken. Gebruiken ze statines, dan is de eerste keus het adviseren van een hoge dosering Q10. Onderzoek in Zweden heeft laten zien dat Q10 bij ouderen een prima effect heeft op het hart en de vitaliteit. Het onderzoek is verricht met Bio-Quinon Q10 Gold van Pharma Nord.
 
Bron: Lijfblad 04
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017