Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Gezond>Allergische klachten behandelen met homeopathie

Gezond

Allergische klachten behandelen met homeopathie

07 november 2014
Deel met je vrienden
 
Allergische klachten behandelen met homeopathie

Niesbuien, uitslag, zwelling: ons lichaam reageert soms heftig op lichaamsvreemde stoffen. Deze zogenaamde ‘allergenen’ worden dan door het immuunsysteem als indringers beschouwd. Vaak onnodig, omdat deze stoffen meestal niet schadelijk zijn voor het lichaam. Stoffen die zo’n allergische reactie kunnen opwekken, zijn bijvoorbeeld huisstofmijt, pollen, dierenharen, cosmetica en wasmiddelen, metalen als koper of nikkel, voedingsmiddelen en geur-, kleur- en smaakstoffen, maar ook medicijnen, zoals antibiotica.

Allergische reactie

Een allergische reactie is afhankelijk van de plaats waar het allergeen contact maakt met het lichaam en kan allerlei vormen aannemen. Zo kun je opgezette slijmvliezen en niesbuien krijgen bij een allergie voor stuifmeel, jeuk en uitslag als je gevoelig bent voor koper of nikkel en bij een voedselallergie kunnen je darmen opspelen. Bij iemand die allergisch is, reageert het lichaam overprikkeld.

Heel persoonlijk

Toch heeft een allergie eigenlijk niets met de stoffen als zodanig te maken. Deze stoffenlokken ook niet bij iedereen een allergische reactie uit. Eigenlijk is een allergische reactie heel persoonlijk. Wel zie je dat allergie een erfelijke component kan hebben. Bepaalde gevoeligheden komen dan bij meerdere generaties voor. In de homeopathie kun je allergische reacties op verschillende manieren behandelen. Het doel van de behandeling is om de overprikkeling tot rust te brengen en de persoon minder gevoelig te maken voor de stof waar hij allergisch voor is.

Tijdelijke verlichting

Op de eerste plaats kun je iemand behandelen voor de acute klachten. Homeopathische zelfzorgmiddelen werken vaak op deze manier.Deze behandeling kan een tijdelijke verlichting van de symptomen geven, maar meestal komen de klachten vroeg of laat terug.Daarnaast kun je iemand ook behandelen voor de erfelijke belasting. In dat geval kijkt de homeopaat waar de allergie vandaan komt. De invloeden uit het voorgeslacht worden dan met homeopathische middelen geneutraliseerd.

Grenzen bewaken

Maar een homeopathisch behandelaar zal altijd naar het totaalplaatje kijken. Allergie komt nogal eens voor bij mensen die moeite hebben hun grenzen te bewaken. Het loont de moeite om de allergische patiënt te behandelen op de constitutie, dat wil zeggen, op wie en hoe iemand is. Daardoor kan iemand op een gezonde manier op binnenkomende prikkels reageren. Wanneer iemand leert om in het dagelijkse leven vaker ‘nee’ te zeggen, zie je dat ook de allergische klachten afnemen.

Meer informatie? Ga naar www.vereniginghomeopathie.nl

Bron: Lijfblad 07 / Lilian Peters, KVHN
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 

Bekijk ook:

Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017