Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Gezond>Alles over... de ontwikkeling van zonbescherming

Gezond

Alles over... de ontwikkeling van zonbescherming

22 juli 2014
Deel met je vrienden
 
Alles over... de ontwikkeling van zonbescherming
Hadden we vroeger beperkte keuze in antizonnebrandproducten, tegenwoordig staat het schap vol met de meest uiteenlopende producten: van spray tot crème, met matterend effect, tegen huidveroudering, speciaal voor de gevoelige huid en aparte producten voor kinderen en mannen. Daarbij is zonbescherming allang niet meer alleen een product dat je huid beschermt, het verzorgt ook!
 

Uitvinding

Verschillende mensen hebben gezocht naar een middel om verbranding van de huid door de zon te voorkomen. Wie nu echt als de uitvinder kan worden gezien, is onduidelijk. Maar Franz Greiter, een chemicus uit Oostenrijk, mag worden gezien als een van de grondleggers van de antizonnebrandcrème zoals we die tegenwoordig kennen. Franz Greiter verbrandde behoorlijk tijdens zijn klim naar de Piz Buin, een hoge berg in Oostenrijk. Dit inspireerde hem tot het ontwikkelen van een product tegen zonverbranding. De zonbescherming bevatte toentertijd een Sun Protection Factor (SPF) 2. Greiter was echter niet de enige die op zoek was naar een product dat bescherming zou bieden tegen de straling van de zon. De Amerikaanse apotheker Benjamin Green ontwikkelde het middel Red Vet Pet voor de soldaten in de Tweede Wereldoorlog. Het was een onaangenaam goedje om aan te brengen en leek wat substantie betreft in niets op onze huidige antizonnebrandproducten. Ook Eugène Schueller, de oprichter van het bekende L’Oréal, ontwikkelde een antizonnebrandproduct. Dit product werd in 1936 door L’Oréal als eerste zonbescherming op de markt gebracht. 
 

En nu...?

Een witte huid was in het verleden lange tijd de norm. Een bruine huid was zelfs een teken van armoede, want dat betekende dat je buiten op de velden moest werken om in je levensonderhoud te voorzien. Tegenwoordig is een bruine huid juist een teken dat iemand geld heeft om op vakantie te gaan naar een warm oord. Een te bruine huid wordt echter vaak als ongezond gezien. Dat was trouwens een paar jaar geleden wel anders; bakken en braden was de favoriete bezigheid van menige vrouw. Nu weten we meer over de risico’s van zonnen en gaan we een stuk veiliger om met onze huid. Gelukkig maar!
 

Verschillende producten

Nu de consument zich steeds bewuster wordt van de gevaren van de zon kiezen steeds meer mensen voor een specifieke zonbescherming. Vroeger had je helaas geen keus en was je veroordeeld tot één bepaalde antizonnebrandcrème, die lastig smeerde en soms zelfs een witte laag achterliet. Maar nu heb je zelfs onzichtbare sprays, crèmes die niet plakken of een matterend effect hebben. Ook worden antizonnebrandproducten steeds meer op een specifieke doelgroep afgestemd. Zo heb je producten voor de gevoelige huid en producten speciaal voor kinderen en mannen.
 

Gevoelige huid

Mensen met een gevoelige huid zijn vaak wat huiverig voor het gebruik van antizonnebrandproducten. Een verkeerd product kan namelijk een reactie van de huid veroorzaken. Adviseer daarom een product zonder alcohol en parfum. Verder is een nadeel van zonbescherming met waterfilter dat ze de poriën kunnen blokkeren. Dit kan bij een acne- huid voor extra irritatie zorgen, wees hier dus alert op. 
 

Kinderen

Kinderen tot 16 jaar zijn extra gevoelig voor uv- straling. De kinderhuid is anders dan die van volwassenen en de natuurlijke bescherming tegen uv-straling is bij kinderen nog niet volledig ontwikkeld. Met name bij baby’s en jonge kinderen is de huid erg gevoelig. De opbouw is ruwweg hetzelfde als die van de huid van een volwassene, maar er zijn verschillen in anatomie en fysiologie. Zo is de baby- en kinderhuid vijf keer zo dun als 
de volwassen huid. Dat komt onder andere doordat de hoornlaag - die wordt gevormd door dode cellen - nog maar heel dun is. Daardoor is de barrièrefunctie nog maar zeer beperkt vergeleken met die van de volgroeide huid.  De hoornlaag is pas goed ontwikkeld als een kind 4 jaar is. Tot die tijd is het risico op verbranding extra groot. Verder zijn de transpiratie- en talgklieren bij kinderen minder actief. In antizonnebrandcrèmes voor kinderen zitten meer beschermende stoffen verwerkt dan in die voor volwassenen. Ook zijn ze vaak beter bestand tegen water en zand. 
 

Mannenhuid

Hoewel de huid van mannen 25 procent dikker is, verbranden ze vaker. En dat heeft voornamelijk te maken met het feit dat mannen zich bijna nooit insmeren. Enkele cosmeticamerken hebben daarom speciaal voor mannen een zonbescherming ontwikkeld. De crème hecht zich niet aan lichaamshaar en heeft vaak een subtiele mannelijke geur. Dus mannen, er is geen excuus meer om niet te smeren! 
 
Het hele artikel lees je in Lijfblad 05.
 
Bron: Lijfblad 05
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017