Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Gezond>Beautyvitaminen bestaan!

Gezond

Beautyvitaminen bestaan!

10 september 2014
Deel met je vrienden
 
Beautyvitaminen bestaan!

Kan ik extra vitaminen nemen voor mijn huid, haar of nagels? Een vraag die me heel vaak wordt gesteld, bij het Vitamine Informatie Bureau, maar ook door mijn vriendinnen. Het antwoord is: beautyvitaminen bestaan. Maar ‘hoe meer vitaminen hoe mooier’ gaat helaas niet op. En veiligheid blijft het belangrijkst.

Gezond eten

Om je huid in een goede conditie te houden, heb je vitaminen en mineralen nodig. Dat geldt voor stevige nagels, maar ook voor gezond haar: een tekort of teveel kan leiden tot haaruitval. Het lijkt logisch om vitaminen op de huid te smeren. Als we de reclame mogen geloven, zorgen die vitaminen in de crème ervoor dat de huid gezonder wordt. Gesuggereerd wordt dat deze vitaminen via de huid worden opgenomen en zo plaatselijk inwerken. Precies daar waar je ze nodig hebt. Maar zo eenvoudig is het niet. De huid vormt namelijk een zeer goede barrière tegen stoffen van buitenaf. Hoe kun je er dan voor zorgen dat je beautyvitaminen binnenkrijgt? Heel eenvoudig: door gezond te eten. Want vitaminen die via de voeding door het lichaam worden opgenomen, vinden ook de weg naar de huid.

Fruit, noten, groente

Als het om voeding gaat, is de eerste stap altijd: kies voor een goede basis. Voor fruit bijvoorbeeld. Ik ben dol op kiwi, sinaasappel en aardbeien; deze zitten vol met vitamine C die voor een stevige huid zorgt. Noten bevatten veel vitamine B5 en B8, goed voor glanzend haar en sterke nagels. Eet ook voldoende groente. In worteltjes zit bètacaroteen, daaruit maakt het lichaam vitamine A. Iedereen weet eigenlijk wel dat worteltjes goed zijn voor je ogen.
Tip: ze zorgen óók voor een goede conditie van je haar.

Supplement

Extra vitaminen in de vorm van een supplement kunnen soms voor de juiste aanvulling zorgen. Te veel vitaminen en mineralen innemen heeft echter geen zin. Het Vitamine Informatie Bureau raadt een multivitamine aan met 100 tot 300 procent ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid). Dat is maximaal drie keer de hoeveelheid die je op een dag nodig hebt. Hiermee kies je voor een veilig supplement.

Stralende nazomer

Mijn vriendinnen kijken blij als ik ze vertel dat beautyvitaminen bestaan en bestellen meteen een verse jus in plaats van een glaasje wijn. Nu nog bewegen, op tijd naar bed en geen stress meer. Niet makkelijk. Maar als dat allemaal lukt, gaan we stralend de nazomer in!

Alle beautyvitaminen en -mineralen op een rij:

  • Vitamine A: zorgt voor een goede conditie van je huid
  • Vitamine B2: zorgt voor een gezonde huid
  • Vitamine B3: zorgt ook voor een gezonde huid
  • Vitamine B8: voor een gezonde huid en gezond haar
  • Vitamine C: zorgt voor een stevige huid
  • Zink: belangrijk voor je huid, haar én nagels
  • Jodium: draagt bij aan een gezonde huid
  • Seleen: voor een goede conditie van je haar én nagels
  • Koper: zorgt voor voldoende pigment in huid en haar 
Bron: Suzan Tuinier (Voedingsdeskundige en coördinator van VIB)
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017