Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Gezond>Bloed: weerspiegeling van je gezondheid

Gezond

Bloed: weerspiegeling van je gezondheid

30 januari 2014
Deel met je vrienden
 
Bloed: weerspiegeling van je gezondheid
De een valt al flauw bij het zien van één druppel bloed, terwijl een ander er niet van verblikt of verbloost. Bloed is een belangrijke vloeistof voor mensen en dieren. Het transporteert voedingsstoffen en zuurstof en het voert afvalstoffen af. maar je bloed laat ook zien of het goed met je gaat, want een arts kan heel veel informatie halen uit je bloed.
 

Rode vloeistof

Het bloed van mensen is een ingewikkelde vloeistof, want het bestaat uit verschillende bestanddelen, zoals rode bloedcellen, bloedplaatjes, witte bloedlichaampjes, B- en T-cellen en meer stoffen. Vervolgens bestaan de verschillende cellen uit eiwitten, minerale zouten, hormonen, voedingsstoffen en antistoffen. De rode kleur dankt het bloed aan de hemoglobine in de rode bloedcellen. De rode bloedcellen zijn -  onder meer -  verantwoordelijk voor het zuurstoftransport, de witte bloedcellen vormen de eerste linie tegen ongewenste indringers.
 

Hart en bloedvaten

Bloed wordt door het lichaam gepompt door je hart en vervoert door de bloedvaten. De bloedvaten vormen een vernuftig netwerk door het hele lichaam om zo overal de juiste voedingsstoffen, hormonen en zuurstof naartoe te brengen. Dankzij het hart krijgt het bloed voldoende vaart om tot in de kleinste haarvaatjes door te kunnen dringen. Om alle functies goed te kunnen vervullen is het belangrijk dat het hart goed zijn werk kan doen, maar ook dat de bloedvaten geen obstakels – zoals cholesterol – bevatten. Hoe gezonder hart en bloedvaten zijn, des te eenvoudiger is het bloedtransport door het lichaam.
 

Wist je dat… 

…een volwassen mens zo’n 4 tot 6 liter bloed door de aderen heeft stromen? Het wordt in de wetenschap beschouwd als vloeibaar weefsel, omdat het verschillende functies vervult die belangrijk zijn voor het functioneren van het lichaam. Het is namelijk verantwoordelijk voor het transport van zuurstof, koolzuur, hormonen, voedingsstoffen en warmte. Dat is nog niet alles, want bloed vormt ook een belangrijk onderdeel van het immuunsysteem en het beschermt wondjes door te stollen tot een korst.
 

Korstje

Wanneer bloed zich in het lichaam bevindt, is het vloeibaar. Maar zodra het buiten het lichaam 
komt, zal het gaan stollen. Het duidelijkste voorbeeld daarvan is een korstje op een wondje, want dat bestaat uit gestold bloed. Het vloeibare deel van bloed wordt samen bloedplasma genoemd. Wanneer bloed stolt, vormt zich daar een gelig, vloeibaar laagje op. Dit wordt bloedserum genoemd. Het bevat alle bestanddelen van het bloedplasma, behalve de stollingseigenschappen.
 

Bloedwaarden

Omdat bloed zo’n rijke vloeistof is, is het een geschikt middel voor artsen om te kunnen zien of er iets met het lichaam aan de hand is. Zo kan je door middel van bloedonderzoek bepalen hoeveel rode bloedlichaampjes je bloed bevat, of je voldoende voedingsstoffen hebt, of er een ontsteking in het lichaam zit, maar ook hoe het gesteld is met de bloedsuikerspiegel. Eigenlijk kan alles wat met hormonen, weerstand en voedingsstoffen te maken heeft, uit je bloed worden afgelezen. Daarom zal een arts een bloedonderzoek willen doen om bijvoorbeeld tekorten van vitamine D of ijzer te kunnen constateren.
 

Bloedarmoede

Wanneer je een tekort hebt aan hemoglobine -  rode bloedlichaampjes -  dan kan er bloedarmoede -  ook wel anemie -  ontstaan. De symptomen, zoals vermoeidheid, lusteloosheid, kortademigheid, duizeligheid en oorsuizen, worden veroorzaakt door het tekort aan zuurstof in het bloed. Wanneer de huid bleek wordt, dan is de bloedarmoede al in een zeer ver stadium gevorderd: het aantal rode bloedcellen is dan al met 60 procent gedaald.
 

IJzertekort

Een ijzertekort kan veroorzaakt worden door verschillende factoren. Meestal is hevig bloedverlies de oorzaak, maar ook verkeerde voeding en anorexia kunnen oorzaken zijn. Bij de laatste twee ontstaat er vaak een 
vitaminegebrek, waardoor het lichaam ook snel ijzer tekort komt. Bloedarmoede moet worden vastgesteld door een arts door middel van bloedonderzoek. Wanneer de uitslag bij mannen lager is dan 8,6 mmol/l en bij vrouwen lager dan 7,4 mmol/l, spreken we van bloedarmoede. Bij kinderen tot de puberteit ligt het hemoglobinegehalte altijd lager dan bij volwassenen. 
 

IJzerhoudend

Wanneer bij de huisarts is vastgesteld dat er sprake is van bloedarmoede, zal hij willen onderzoeken wat de uiteindelijke oorzaak van het tekort is. Het kan namelijk ook erfelijk zijn. Wanneer het veroorzaakt wordt door een eetstoornis of een slecht voedingspatroon, dan kan ijzersuppletie uitkomst bieden. Dit geldt eigenlijk voor bloedarmoede in het algemeen. IJzertabletten -  ook wel staaltabletten genoemd -  hebben één nadeel: er kan bij (langdurig) gebruik obstipatie optreden. IJzerhoudend voedsel kan ook helpen bij bloedarmoede. Appelstroop, sesamzaad, peterselie, lever, zonnebloempitten, witlof, andijvie en spinazie zijn enkele ijzerbommetjes. Na het eten van een ijzerhoudend voedingsmiddel is het verstandig om een vitamine C-vrucht te eten, zoals een kiwi, grapefruit of een sinaasappel. Vitamine C bevordert namelijk de opname van ijzer in het bloed. Wanneer er wordt gekozen voor ijzersuppletie, kan het tablet met sinaasappelsap, of een andere vitamine C-houdende vruchtensap worden ingenomen.
 

Menstruatievocht

Tijdens de menstruatie scheidt het lichaam menstruatievocht af. Dit bestaat onder andere uit bloed, water en baarmoederslijmvlies. Bij elkaar verliest een vrouw vaak niet meer dan één kopje bloed, verdeeld over de dagen dat ze menstrueert. Bloedarmoede door hevig menstrueren komt zelden voor. Meestal heeft een vrouw dan al een laag hemoglobinegehalte, voordat de menstruatie begint.
 
Bron: Lijfblad 1
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017