Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Gezond>Cardiospermum: homeopathie voor de huid met eczeem

Gezond

Cardiospermum: homeopathie voor de huid met eczeem

24 juni 2015
Deel met je vrienden
 
Cardiospermum: homeopathie voor de huid met eczeem
Eczeem, veel mensen tobben ermee. Soms gaat het om een klein plekje, maar soms zitten mensen van top tot teen onder. Eczeem is een ontsteking van de huid die bijna altijd gepaard gaat met jeuk. Dat maakt het tot een vervelende en oncomfortabele klacht. Bijna altijd is eczeem een uiting van een allergie. Maar om uit te vinden waarvoor iemand allergisch is, valt vaak niet mee.
 

Onderdrukking 

In de homeopathie wordt eczeem beschouwd als een lastige, maar meestal geen levensbedreigende aandoening. Het is wel belangrijk om eczeem op een goede manier te behandelen, omdat bij onderdrukking van eczeem de mogelijkheid bestaat dat de klachten dieper in het lichaam gaan zitten, en dus ernstiger kunnen worden. Zo wordt er in de homeopathie bijvoorbeeld een relatie gelegd tussen het onderdrukken van eczeem en het ontstaan van astma. 
 

Uitingsvormen 

Eczeem heeft vele uitingsvormen en kan over het hele lichaam voorkomen: het kan droog zijn of nat, jeukend, rood, schilferig, vlekkerig of in de vorm van ronde plekken. Ook zijn er veel verschillende oorzaken. De manier waarop eczeem tot uiting komt, is dus heel persoonlijk en verschilt per individu.
 

Blaasjeswingerd 

Om die reden vraagt de behandeling van eczeem om een individuele aanpak. Meestal zijn deze huidklachten niet zo goed met zelfzorgmiddelen te behandelen. Toch wil ik een homeopathisch geneesmiddel noemen, Cardiospermum halicacabum oftewel de blaasjeswingerd. Dit middel staat bekend om zijn affiniteit met allergische klachten van de huid en wordt gebruikt in een aantal homeopathische zelfzorgpreparaten voor eczeem. 
 

Hartvormig 

De blaasjeswingerd is een sterk woekerende rankplant uit subtropische streken, die ranken van wel 2 meter kan vormen. Bij gevoelige mensen kan deze plant een allergische reactie veroorzaken. De geslachtsnaam Cardiospermum – dat hartvormig zaad betekent – dankt het plantje aan de mooie, opvallende, donkere zaden met een hartvormige, lichte vlek. 
 

Pijnstillende werking 

In de oudheid kende men deze plant niet als geneeskrachtige plant. Willmar Schwabe bracht de plant in 1956 vanuit het toenmalige Belgisch Congo naar Duitsland, waar hij de plant als homeopathisch middel ging testen. Uit diverse onderzoeken bleek dat Cardiospermum een ontstekingsremmende en ook een pijn - en jeukstillende werking heeft. Dankzij die positieve resultaten wordt Cardiospermum tegenwoordig gecultiveerd in wijnbouwgebieden in Zuid- Duitsland en Zwitserland en verwerkt in diverse homeopathische zelfzorgmiddelen.
 
Bron: Tekst: Lilian Peters
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017