Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Gezond>De bzzzz van borstel

Gezond

De bzzzz van borstel

17 april 2014
Deel met je vrienden
 
De bzzzz van borstel
Zo’n dikke tien jaar geleden stond mijn praktijkdocent voor mijn neus met een raar dik wit ding. “Dit is een elektrische tandenborstel,” sprak ze gewichtig. Nieuwsgierig keken ik en mijn collega-studenten naar het lompe geval. “Hier kan ook mee gepoetst worden”, vervolgde ze, “maar denken jullie dat het ook echt goed werkt?” We keken elkaar aan. Nee, dat kon toch nooit wat wezen, dachten we. “Ik denk het eigenlijk ook niet. Jullie mogen hem zelf gaan testen, want jullie krijgen er allemaal eentje mee naar huis”, vertelde de docent op een hele mislukte Oprah-manier.
 

Hipper en beter

Eigenlijk is de elektrische tandenborstel al ontzettend lang geleden uitgevonden, honderden jaren geleden al. Maar de laatste paar jaar is de tandenborstel aan een ware (r)evolutie begonnen. Hij werd niet alleen veel hipper, maar ook veel beter. Hij ligt beter in de hand, ziet er mooier uit, krijgt andere oplaadopties, verschillende poetsstanden, displays met smileys, andere kleurtjes en ga zo maar door. Maar gelukkig is het mechanisme ook aan modernisatie onderhevig en is er nu ook veel meer wetenschappelijk onderzoek naar gedaan.
 

Borsteltypes

Heel simpel gezegd, kan er onderscheid worden gemaakt tussen twee borsteltypes: borstels die trillen en borstels die ronddraaien. Anders gezegd, tussen sonische borstels en oscillerende borstels. Beide kennen hun eigen poetstechniek. Bij de sonische borstel is deze techniek niet veel anders dan met de handtandenborstel, maar de poetstechniek van de oscillerende borstel is totaal anders. Deze poetstechniek moet eerst echt goed aangeleerd worden. Dus mensen die nog met de hand poetsen, wel elektrisch willen poetsen, maar niet heel anders, die kunnen het beste kiezen voor een sonische borstel. Helaas is er (weinig) wetenschappelijk bewijs te vinden of deze borstel beter is dan een handtandenborstel. Dit geldt ook voor de oscillerende borstel, met uitzondering van de oscillerende pulserende versie. Hier lijkt wel wetenschappelijk bewijs voor aanwezig. Dit zie ik dan ook terug in de praktijk. Sowieso poetst men meestal een stuk langer met een elektrische tandenborstel dan met de hand. Waarschijnlijk komt dit door de timer.
 

Kinderen

Voor kinderen bestaan er nu ook speciale elektrische tandenborstels met leuke geluidjes. Van één merk bestaat er zelfs een app om naar te kijken tijdens het poetsen. Er zijn ook borstels die kunnen ‘lezen’ wat je doet in je mond en dit kunnen doorbrieven naar de tandarts. Een van de nieuwste dingen zijn de ‘black editions’. Gewoon dezelfde borstel, maar dan superstoer zwart. Voor elk wat  wils dus! 
 
Bron: Lijfblad 3
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017