Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Gezond>DHA-rijke visolie voor moeder en kind tijdens d...

Gezond

DHA-rijke visolie voor moeder en kind tijdens de eerste levensjaren

18 november 2015
Deel met je vrienden
 
DHA-rijke visolie voor moeder en kind tijdens de eerste levensjaren

Draagt bij aan de ontwikkeling van de hersenen en is goed voor het zenuwstelsel

Tijdens het verblijf in de baarmoeder en in de eerste tijd na de geboorte wordt het hersenweefsel van het kindje aangelegd. Voor de aanleg en opbouw van het membraanweefsel van de hersencellen zijn de specifieke vetzuren DHA (omega 3) en AA (arachidonzuur) onontbeerlijk. Een aanvulling op de dagelijkse voeding met DHA-rijke visolie is daarom aan te bevelen.

AA en DHA

Tijdens de zwangerschap en tijdens de borstvoedingsperiode wordt de gezondheid van de baby mede bepaald door de voeding van de moeder. De structuur van weefsels in het hoofd bestaat voor 20 procent uit de vetzuren AA (omega 6) en DHA (omega 3). De combinatie van omega 3- en omega 6-vetzuren in de voeding is daarom van belang. De westerse voeding bevat overwegend omega 6-vetzuren, zoals linolzuur en AA. Alleen vis(olie) bevat hoge concentraties van het belangrijke omega 3-vetzuur DHA. DHA-rijke visolie kan door de (aanstaande) moeder gebruikt worden gedurende de gehele zwangerschap en tijdens de periode van borstvoeding. Vooral de eerste maanden zijn belangrijk.

DHA in moedermelk

Na de geboorte is extra DHA goed voor het herstel en het aanvullen van de lichaamsvoorraden van de moeder. Indien er borstvoeding gegeven wordt, blijft de behoefte aan DHA hoog. Hoe meer vis(olie) de moeder gebruikt, hoe hoger de hoeveelheid DHA in de moedermelk is. Na de geboorte levert de borstvoeding de beste hoogwaardige voeding voor de zuigeling. Onder andere omdat het ook in een goed opneembare vorm van DHA voorziet. De concentratie DHA in borstvoeding varieert (60-120 mg) en is afhankelijk van de voeding van de moeder. Het gebruik van visolie verdubbelt de concentratie aan DHA in de borstvoeding. Flesvoeding bevat over het algemeen geen DHA.

Dagelijkse behoefte

De dagelijkse behoefte aan DHA is tot zes maanden 20 mg per kilogram gewicht. Dit is ongeveer 100 mg per dag. Na zes maanden neemt dit af tot 10 mg per kilogram. De baby heeft in de eerste zes maanden zijn gewicht verdubbeld, waardoor de totale dagelijkse inname 100 mg is en blijft in het eerste levensjaar. De Nederlandse Gezondheidsraad adviseert een inname van DHA die vergelijkbaar is met borstvoeding. In het tweede halfjaar wordt de melkvoeding steeds minder en gaat de baby meer vaste voeding eten. Rond het eerste levensjaar kan de baby grotendeels met de ‘pot’ mee-eten. De aanbevolen hoeveelheid omega 3-visvetzuren is dan gelijk aan de dosering voor volwassenen: 0,2 gram per dag, oftewel 2 maal per week vis op het menu.

Goede oogfunctie

Het netvlies bevat een grote concentratie aan DHA, ongeveer 30 procent, en is bijzonder van belang voor een goede oogfunctie. Door de Amerikaanse Retina Stichting is een dubbelblind onderzoek gedaan bij 128 zuigelingen. De controlegroep kreeg enkel borstvoeding en de andere zuigelingen kregen fl esvoeding met ongeveer 100 mg DHA en fl esvoeding zonder DHA. In het eerste levensjaar is de oogfunctie periodiek gemeten. De zuigelingen zonder DHA scoorden slechter op de oogtest. De bloedwaarden van de groep die fl esvoeding met DHA kreeg, kwamen overeen met borstgevoede kinderen. De onderzoekers vonden een duidelijk positieve relatie tussen de hoeveelheid DHA in de borstvoeding, de aanvulling met een visoliesupplement en de oogfunctie.

Allergiekans kleiner

Voor kinderen met een erfelijke aanleg voor het ontwikkelen van een allergie lijkt een hogere DHA-concentratie in borstvoeding preventief te werken. In een Duitse studie zijn 218 kinderen met een verhoogd risico op allergische aandoeningen onderzocht. Na de geboorte is het colostrum (de eerste moedermelk) onderzocht en kinderen zijn op de leeftijd van één jaar gescreend op allergieën. Een laag gehalte aan DHA in het colostrum bleek verband te houden met verhoogde antistoffen, een marker voor allergieën.

Visolie, samen met omega 6-vetzuren zoals teunisbloemolie, is een goede aanvulling tijdens de zwangerschap en eerste levensjaren.

 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017