Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Gezond>Diarree op reis

Gezond

Diarree op reis

22 juli 2014
Deel met je vrienden
 
Diarree op reis
De vakanties staan voor de deur en het is tijd om vast lijstjes te gaan maken voor wat je allemaal wilt meenemen. Bijvoorbeeld opladers, verbandartike- len en natuurlijk zelfzorggeneesmiddelen. Het is namelijk altijd beter om zelf de producten van thuis mee te nemen. Zo ook voor diarree. Wist je dat reizigersdiarree heel vaak voorkomt? Dan kun je beter goed voorbereid van huis gaan. 
 

Reizigersdiarree

Wanneer je op je vakantiebestemming last krijgt van diarree, dan wordt dit reizigersdiarree genoemd. Diarree ontstaat altijd door een infectie aan de darmwand. Dit kan worden veroorzaakt door iets in het eten of in het water. 
 

Verschillende boosdoeners

Diarree kan ontstaan door een bacterie, een virus of een parasiet. De gevolgen zijn echter altijd hetzelfde: door de infectie aan de darmwand kan het vocht niet voldoende uit de ontlasting worden opgenomen, waardoor er een dunne, waterige ontlasting ontstaat. De darmen zullen hierdoor ook voller aanvoelen. Omdat het lichaam zich zo snel mogelijk van de infectie wil ontdoen, zal de peristaltiek van de darmen omhoog gaan, waardoor de typische krampen ontstaan.
 

Uitdroging

Omdat er zoveel vocht met de ontlasting het lichaam verlaat, samen met diverse belangrijke voedingstoffen, bestaat het gevaar van uitdroging. Vooral baby’s, kleine kinderen en ouderen kunnen hier snel last van krijgen. Veel blijven drinken is daarom geen overbodige luxe, net als het gebruik van een beetje extra zout, dat bijvoorbeeld in bouillon zit. Ook een Oral Rehydration Salt (ORS) is heel belangrijk om uitdroging tegen te gaan.
 

Zelfzorg

Hoewel diarree met een paar dagen over kan zijn, is het toch beter om er snel iets aan te doen. Adviseer je klant, naast ORS tegen uitdroging, een zelfzorgproduct te kopen dat de diarree verhelpt, de infectie aan de darmwand 
tegengaat én het lichaam helpt om vocht en voedingsstoffen uit de darmen op te nemen. Zo zal iemand met reizigersdiarree sneller opknappen en kan je klant lekker van de vakantie genieten.
 

Advies bij reizigersdiarree

  • drink in het buitenland geen water uit de kraan, maar drink flessenwater; 
  • maak ook ijsblokjes van mineraalwater en bestel bij voorkeur drankjes zonder ijs in de horeca; 
  • blijf bij diarree voldoende drinken en zout aanvullen, bij voorkeur bouillon; 
  • frisdrank, zoals cola, geeft extra pep, suikers en vocht; 
  • eet bij voorkeur soepstengels of beschuit; 
  • gebruik ORS bij kinderen en ouderen om uitdroging te voorkomen; 
  • houdt de diarree langer aan en helpen zelfzorgproducten niet? Bezoek dan – ook in het buitenland – een arts. Bij de receptie van het hotel, vakantiepark of de camping kun je altijd terecht voor een huisarts in de buurt.
Bron: Lijfblad 05
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017