Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Gezond>Diarree

Gezond

Diarree

17 juni 2016
Deel met je vrienden
 
Diarree

Diarree is een dunne, waterige vorm van ontlasting. Iemand met diarree moet vaak naar de wc. Het is een reactie van het lichaam op een prikkelende stof, een virus of een bacterie in de darm. Het lichaam probeert dit er zo snel mogelijk uit te werken, en neemt niet de tijd om vocht aan de ontlasting te onttrekken. Vandaar dat diarree waterig en dun is.

Oorzaken en verschijnselen

Meestal is  een virus de oorzaak van diarree. Als een bacterie – bijvoorbeeld de bekende bacterie salmonella – de boosdoener is, dan is er sprake van voedselvergiftiging.  Ook stress of spanning kunnen ervoor zorgen dat iemand diarree of dunnere ontlasting heeft.

Diarree komt regelmatig voor bij verblijf in het buitenland, zeker in warme landen. De veroorzakers van diarree kunnen zich bijvoorbeeld schuilhouden in water, ijs of ijsblokjes. Het is verstandig om daarop te letten als je in het buitenland bent.

Diarree kan samengaan met buikkrampen, waardoor het moeilijk is de ontlasting op te houden. Andere verschijnselen zijn misselijkheid, overgeven, je moe en slap voelen, soms koorts, en soms hoofdpijn.

Preventie

De beste manier om diarree te voorkomen, is door te zorgen voor een goede persoonlijke hygiëne. Was je handen voor het eten en na een toiletbezoek. Ook tijdens het koken is het belangrijk om de handen te wassen, met name na het aanraken van rauw vlees. Bereid ook geen vlees en groenten op dezelfde snijplank en bewaar eten koel. Zorg dat vlees goed verhit en gebakken wordt.

Bij een bezoek aan het buitenland is het belangrijk om te weten of het kraanwater drinkbaar is. Vermijd zwemmen in stilstaand zoet water. Het is verstandig om goed gekookt voedsel te eten op betrouwbare adressen en liefst dranken in flessen te gebruiken om te voorkomen dat je diarree oploopt.

Behandeling

Diarree gaat normaal gesproken binnen enkele dagen vanzelf over. Mensen met diarree kunnen gewoon eten en drinken waar ze zin in hebben, maar doen er verstandig aan het wel rustig aan te doen. Doordat je met diarree vrij snel vocht verliest, is het belangrijk om veel te drinken – 2 à 3 liter per dag. Adviseer je klant niet te veel in één keer te drinken, maar het over de dag te verspreiden. Bijvoorbeeld elke vijf tot tien minuten één of twee slokken. Zo houdt hij of zij toch wat vocht binnen. Als iemand zich weer wat beter voelt, mag hij wat grotere hoeveelheden tegelijk drinken. Als de eetlust toeneemt, kan de patiënt geleidelijk aan weer eten waar hij trek in heeft. Daardoor voel je je meestal ook beter. Helemaal niet eten of een speciaal dieet is niet nodig. Als diarree door voedselvergiftiging wordt veroorzaakt, kun je een zelfzorggeneesmiddel adviseren op basis van actieve kool. Dat absorbeert de giftige stoffen.

Risicogroepen

Ouderen boven de 70 jaar kunnen gauw uitdrogen als ze niet voldoende drinken. Ook bij kinderen onder de 2 jaar is dit een risico. Tekenen van uitdroging zijn niet of weinig plassen – donkere urine – dorst, lusteloosheid, flauwvallen, verwardheid, sufheid, snelle ademhaling, snelle hartslag, droge mond, diepliggende ogen, koude armen en benen.

Bij ernstige diarree adviseer je tussen de voedingen door kleine beetjes ORS. Deze afkorting staat voor Oral Rehydration Salt en is een mengsel van zout en suiker dat je oplost in wat lauw, gekookt water. De vloeistof geeft energie en de zouten zorgen ervoor dat het lichaam beter vocht vasthoudt. Het is altijd handig om wat zakjes ORS in huis te hebben of in elk geval in de vakantietas, met een fles mineraalwater erbij.

Naar de huisarts?

Diarree gaat meestal na een paar dagen vanzelf over. Wel is het belangrijk om te blijven letten op tekenen van uitdroging. Uitdroging vraagt namelijk om snelle behandeling. Bij gezonde volwassenen is de kans op uitdrogen erg klein. Maar bij mensen ouder dan 70 jaar en kinderen is de kans op uitdroging groter.

Naar de huisarts!

  • Volwassenen: als de diarree na een week nog niet minder is geworden.
  • Ouder dan 70 jaar: bij één dag diarree, zeker als er ook sprake is van koorts.
  • Kinderen jonger dan 2 jaar: als het kind één dag geen plasluier heeft en niet meer wil drinken.
  • Kinderen ouder dan 2 jaar: drie dagen waterdunne diarree, één dag niet geplast.

Kijk voor een volledig overzicht van redenen om door te verwijzen naar de huisarts op www.zelfzorg.nl/diarree, www.zelfzorg.nl/buikgriep-bij-kinderen of in de Zelfzorg-app.

Bron: Tekst: Anne-Marie Huikeshoven
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 

Bekijk ook:

Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017