Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Gezond>Dossier: koortslip

Gezond

Dossier: koortslip

05 januari 2015
Deel met je vrienden
 
Dossier: koortslip

Gure wind, vrieskou, een fel zonnetje, stress, menstruatie, zwangerschap … het zijn slechts een paar aanleidingen voor het ontstaan van een koortslip. Met als gevolg jeukende, met vocht gevulde blaasjes en trekkende korstjes die zich rond je lippen manifesteren. Een koortslip ontstaat door een herpesvirus en verdwijnt vaak na een paar dagen, om weer terug te keren wanneer het daar zin in heeft. 

Herpesvirussen

Een koortslip wordt veroorzaakt door het herpes-labialisvirus. Herpes is de algemene naam voor een aantal huid- en geslachtsziekten die door herpesvirussen worden veroorzaakt. De familie is in twee typen op te splitsen, namelijk herpes-simplexvirus type 1 en type 2. Respectievelijk afgekort tot HSV1 en HSV2. Type 1 komt meestal boven de gordel voor, type 2 eronder, maar andersom is ook goed mogelijk. Onder HSV1 valt het herpes-labialisvirus. Dit virus is dus meestal de veroorzaker van een koortslip.

De eerste keer

Als je op latere leeftijd een koortslip krijgt, wil dat niet zeggen dat je pas onlangs in aanraking bent geweest met het herpes-simplexvirus. De eerste aanraking kan al op heel jonge leeftijd gebeuren. Tijdens deze eerste infectie  ook wel primaire infectie genoemd  dringt het virus het lichaam binnen via de huid of een van de slijmvliezen. De meeste mensen merken hier helemaal niets van, omdat ze geen klachten ervaren. Een enkele keer mondt het uit in een ernstige infectie. Bij kleine kinderen kan bijvoorbeeld het hele mondslijmvlies geïrriteerd raken. Een infectie kan ontstaan door zoenen, knuffelen, aanraken  van elkaar of van gebruiksvoorwerpen  of seksueel contact. Na deze eerste infectie gaat het virus zich innestelen.

Verstoppertje

Het herpesvirus is goed in het zichzelf verstoppen voor het lichaamseigen afweersysteem. Het trekt zich namelijk terug van de oppervlakte en nestelt zich dan in de zenuwcellen, waar het immuunsysteem het niet kan bereiken. Dit betekent dat als je bent geïnfecteerd met een herpesvirus, het je leven lang in je lichaam blijft. Van tijd tot tijd wordt het wakker en komt het uit zijn schuilplaats, waar het aan het huidoppervlak uitslag kan veroorzaken. Dit geldt voor alle herpesinfecties, dus ook voor een koortslip.

Blaasjes op je lip

Een koortslip begint vaak met een soort tinteling rondom je lippen. Als je vaker een koortslip hebt gehad, dan weet je door dit tintelende gevoel dat het virus weer actief geworden is. Daarna ontstaan de met vocht gevulde blaasjes. Vaak voelen deze pijnlijk of jeukend aan. De blaasjes drogen uiteindelijk in en er ontstaan korstjes die vanzelf van de huid afvallen. Krabben is niet verstandig, omdat er dan op een andere plek van het lichaam een infectie kan ontstaan. De infectie kan namelijk via de vingers eenvoudig over het lichaam verspreid worden. Zo kan er bijvoorbeeld een herpesinfectie aan de geslachtsdelen ontstaan. Ook kun je op deze manier iemand anders infecteren.

Weerstand

Als je weet dat je een HSV-infectie hebt, is het zaak je weerstand goed op peil te houden. Als de weerstand namelijk minder wordt, kan het virus opnieuw actief worden. Bijvoorbeeld door menstruatie, stress, koorts of tijdens een griepepidemie. Andere factoren die een rol spelen, zijn schraal weer, streng vriesweer en felle zonnestralen. Na de huiduitslag trekt het virus zich weer terug in zijn zenuwknoopje om een nieuwe aanval voor te bereiden.

Behandelen

Voel je een koortslip aankomen, dan is het verstandig deze met een koortslipcrème of een speciale koortslippleister te behandelen. Deze crèmes en pleisters helpen preventief, dus wanneer het blaasje opkomt. De middelen versnellen de genezing, doordat het blaasje sneller indroogt. Ook zorgen deze middelen ervoor dat de jeuk afneemt. De pleister heeft als fijne bijkomstigheid dat de blaasjes worden afgedekt waardoor je een ander niet kunt besmetten. Bovendien zorgt de pleister ervoor dat je de blaasjes niet meer ziet.

Koortslip en baby’s

Je hoort het heel vaak: een koortslip is gevaarlijk voor baby’s. In juni publiceerde Zovirax de conclusies van een onderzoek naar hoe gevaarlijk een koortslip voor baby’s nu eigenlijk is. Een koortslip blijkt niet zozeer gevaarlijk te zijn voor baby’s, maar een herpesinfectie bij baby’s en kleine kinderen kan wel heel heftig zijn. Dus is voorzichtigheid geboden en wordt het volgende geadviseerd:

  • Houd pasgeboren baby’s tot vier maanden uit de buurt van mensen met een herpesvirus.
  • Hygiëne is nu nog belangrijker: was vaker je handen en draag een mondkapje als je een koortslip hebt.
  • Een kraamverzorgster of familielid met koortslip kan de baby gewoon verzorgen, maar wel met een mondkapje en eventueel handschoenen  dit is ook het advies van het RIVM.
  • Je kunt je baby gewoon borstvoeding geven, mits er geen blaasjes rondom de tepel zitten en je een mondkapje draagt.
  • Gebruik bij een koortslip een antikoortslipcrème of -pleister.
  • Raadpleeg bij twijfel een arts.

Nieuw: dimethicone

De werkzame stof dimethicone kennen we eigenlijk vooral van behandelingsmethoden tegen hoofdluis, maar het kan ook worden ingezet om een koortslip de kop in te drukken. Uiteraard in een heel andere verhouding dan bij hoofdluis. Dimethicone is een soort siliconenolie die een onzichtbaar laagje op de koortslipblaasjes legt. Hierdoor wordt het afgesloten voor de buitenwereld en kan het sneller genezen. Daarnaast sluit het ook de open zenuwuiteinden af, waardoor de pijn wordt verlicht. Dimethicone kan al gebruikt worden, zodra de koortslip zich met een tinteling aankondigt.

Bron: Tekst: Berry de Nijs
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017