Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Gezond>Extra goed voornemen: vitamine D!

Gezond

Extra goed voornemen: vitamine D!

30 januari 2014
Deel met je vrienden
 
Extra goed voornemen: vitamine D!
De beste wensen voor 2014! Een nieuw jaar begint natuurlijk met goede voornemens. Wat het mijne is? Dagelijks een lunchwandeling maken! Want midden op de dag tussen 11 en 15 uur maak je vitamine D aan. Zo zorg ik, in combinatie met een gezonde voeding, dat ik voldoende van deze belangrijke vitamine binnenkrijg. Zo’n lunchwandeling is natuurlijk voor iedereen gezond en lekker. Maar voor veel Nederlanders is het niet voldoende. Zij hebben nóg een goed voornemen nodig: het slikken van extra vitamine D. Mijn tip: doe dat op een vast moment van de dag.
 

Waarin zit vitamine D?

Vitamine D wordt voornamelijk onder invloed van zonlicht in de huid aangemaakt. Daarnaast zit er een heel klein beetje vitamine D in voedingsmiddelen van dierlijke herkomst. Een uitzondering hierop is vette vis, bijvoorbeeld paling, zalm en makreel. Daarin zit iets meer. In Nederland wordt vitamine D aan margarine, halvarine en bak- en braadproducten toegevoegd.
 

Waarom vitamine D?

Vitamine D zorgt samen met calcium voor sterke botten. Uit onderzoek blijkt dat vitamine D in combinatie met calcium botverlies kan beperken en een positieve invloed heeft op de botdichtheid. Daarnaast kan vitamine D in combinatie met calcium het risico op botbreuken verkleinen. En vitamine D zorgt ook nog eens voor stevige spieren en een goede weerstand. Belangrijk dus!
 

Voor wie?

Sommige mensen hebben extra vitamine D nodig, hoe gezond ze ook eten, hoeveel wandelingen ze ook maken. Dat komt bijvoorbeeld omdat ze nog in de groei zijn, of omdat hun huid minder goed in staat is om vitamine D aan te maken. Ik maak elke dag met plezier mijn lunchwandelingetje. Met mijn vitamine D-aanmaak zit het dus wel goed in 2014. Nu jij nog! Geniet ook van de buitenlucht, eet gezond én vergeet je dagelijkse supplement niet! Op 
de website van het Vitamine Informatie Bureau kun je een vitamine D-test doen om erachter te komen of je extra vitamine D nodig hebt: www.vitamine-info.nl/vitamineDtest.
 
Lees het artikel in Lijfblad 1 voor een schema met hoeveelheden vitamine D.
Bron: Lijfblad 1
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017