Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Gezond>Feiten en fabels over de koortslip

Gezond

Feiten en fabels over de koortslip

30 mei 2014
Deel met je vrienden
 
Feiten en fabels over de koortslip
Voel je een tintelend, jeukend of branderig gevoel op de grens tussen de lip en de huid? Dan is er een koortslip op komst. De veroorzaker is het besmettelijke herpes-simplexvirus (HSV), een virus dat zo’n tachtig procent van de mensen bij zich draagt. Een aantal feiten en fabels verzameld. 
 

Geen koortslip betekent niet besmet 

Fabel. Het herpes-simplexvirus is een nogal onvoorspelbaar virus. Het grootste deel van de bevolking is wel besmet met het virus, maar ervaart geen symptomen van een koortslip. Andere mensen krijgen direct na besmetting last van een koortsblaasje en weer anderen zijn besmet, maar krijgen pas na jaren een koortslip. 
 

Een koortslip is niet te voorkomen

Fabel. Hoewel er niets aan te doen is als je tot de tien tot twintig procent1 van de mensen behoort bij wie het herpes-simplexvirus (HSV) tot uiting komt in een koortslip, kun je een koortslip wel proberen te voorkomen. Jouw advies: houd je weerstand op peil. Eet gezond, ontspan en ga regelmatig lekker sporten. Toch weer dat tintelende gevoel van een opkomende koortslip? Adviseer je klant dan snel te starten met zelfzorgmiddelen die het genezingsproces versnellen.  

Zon activeert een koortslip

Feit. Te veel zonlicht, vooral fel zonlicht, kan een koortslip prikkelen. Dit geldt zowel voor fel zonlicht op een besneeuwde skipiste, als voor zonnestralen die reflecteren op zand, zee- en zwembadwater. Toch de zon in? Dan biedt een lippenbalsem met uv-filter uitkomst.  
 

Met een koortslip kun je beter niet op kraamvisite gaan

Feit. Omdat het afweersysteem van baby’s en ook peuters nog niet voldoende ontwikkeld is, kunnen zij erg ziek worden van dit virus. Adviseer een klant met een koortslip of de voorboden van een koortslip, tintelingen, niet te 
dicht bij baby’s en peuters in de buurt te komen. Ook al was je je handen nog zo goed, je kunt het risico niet lopen de baby te besmetten.   
 

Zelfzorg volstaat bij een koortslip

Feit. Meteen naar de dokter rennen is niet nodig, want een koortslip is met de juiste zelfzorgmiddelen goed te behandelen. Klaagt je klant over een koortslip die na twee weken nog steeds niet verdwenen is, of over een zich uitbreidende ontsteking? Dan is het verstandig om even langs de huisarts te gaan.  
 

Een koortslip kan genitale herpes veroorzaken

Feit. Het herpes-simplexvirus is er in twee soorten. Type 1 kan al in de kindertijd worden opgelopen en zorgt voor de welbekende koortslip. Type 2 zorgt voor klachten en seksueel overdraagbare zweertjes rond de geslachtsdelen en op de billen en onderbuik. De genitale variant kan niet op het gezicht voorkomen, maar andersom kan dit wel. Iemand met een koortslip kan bij orale seks de partner dus genitale herpes bezorgen.  
 
1  www.apotheek.nl
Bron: Lijfblad 04
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017