Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Gezond>Fluoride: het fantastische gif

Gezond

Fluoride: het fantastische gif

22 juli 2014
Deel met je vrienden
 
Fluoride: het fantastische gif
Er wordt veel gezegd over fluoride, bijvoorbeeld dat het giftig zou zijn. En dat klopt, maar water is ook giftig. Als je namelijk ergens teveel van neemt, is dat niet goed voor je lichaam. Tandheelkundigen bevelen over het algemeen fluoridetandpasta aan. net als mijn opa, inmiddels 93 jaar, die vroeger tandarts was. Hij heeft kunnen zien hoezeer de fluoridetandpasta voor een omslag zorgde. De gebitten zijn er volgens hem aanzienlijk op vooruitgegaan.
 

Fluorose

Een te veel aan fluoride tijdens de tandontwikkeling kan veranderingen van het glazuur geven. Dat wordt fluorose genoemd. Dit is vaak te herkennen aan de witte vlekjes in het glazuur. Bij de ernstige gevallen van fluorose kunnen er bruine verkleuringen op het glazuur voorkomen. De structuur van het glazuur kan tevens aangetast zijn, deze kan kleine putjes bevatten en ruw zijn.
 

Fluoride voorkomt tandbederf

Maar fluoride is nog steeds het krachtigste en belangrijkste middel om tandbederf te voorkomen! Fluoride is in veel tandpasta's en mondwaters het belangrijkste ingrediënt, in sommige landen wordt fluoride zelfs aan het leidingwater toegevoegd. In 1953 is er in Nederland een groot en langdurig onderzoek naar fluor in drinkwater gedaan; het wordt gezien als een van de beste onderzoeken. Aan het drinkwater van Tiel werd fluoride toegevoegd, terwijl het ongefluorideerde drinkwater van Culemborg als controle diende. De tandartsen noteerden 16,5 jaar lang hoe de gebitten van de kinderen in Culemborg en Tiel eruitzagen. In Tiel waren de gaatjes in de kindergebitten duidelijk minder groot en diep. Gaatjes worden veroorzaakt als de bacteriën in de mond suikers omzetten in zuur. Dit zuur lost het glazuur op. Door fluoride te gebruiken lost het glazuur minder snel op.
 

Fluoridetandpasta

Fluoride is al belangrijk bij de doorbraak van het eerste tandje, want zo’n tandje is dan nog zwak. Bovendien hebben ook niet-doorgekomen tanden al profijt van de fluoride. Dus ouders moeten bij de eerste doorbraak al de tandjes poetsen met een fluoridetandpasta. Maar dan wel een peutertandpasta in een kleine hoeveelheid, ongeveer ter grootte van een erwt, en slechts eens per dag. De peutertandpasta bevat minder fluoride en mag ingeslikt worden. Als een kindje 2 jaar is, moet het gebit twee keer per dag gepoetst worden. Zo gauw kinderen goed kunnen spoelen en geen tandpasta meer inslikken, mag er overgestapt worden naar een andere fluoridetandpasta.
 

Mondspoelmiddelen

Niet alleen in tandpasta maar ook in sommige mondspoelmiddelen zit fluoride. Sommige mensen hebben meer risico op gaatjes dan anderen. Bijvoorbeeld mensen die een chemokuur krijgen. Deze mensen wordt door de tandarts of mondhygiënist aangeraden tot maximaal vier keer per dag fluoride te gebruiken. Het is niet altijd handig om tijdens het werk of school te poetsen. Spoelen is dan ook een optie. De regelmaat is vooral belangrijk, niet zozeer de concentratie. Dus spoelen kan dan het beste juist losgekoppeld worden van het poetsen.
Bron: Lijfblad 05
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017