Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Gezond>Geen antibiotica bij milde blaasontsteking

Gezond

Geen antibiotica bij milde blaasontsteking

10 maart 2014
Deel met je vrienden
 
Geen antibiotica bij milde blaasontsteking
Huisartsen zouden niet meer automatisch antibiotica moeten voorschrijven aan gezonde vrouwen met een milde blaasontsteking. Nu gebeurt dit wel, terwijl de klachten van een blaasontsteking ook vanzelf over kunnen gaan. Dit is het advies van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Zelfzorgmiddelen kunnen de klachten van een blaasontsteking verminderen en voorkomen. 
 

Waarom geen antibiotica?

Aan antibiotica zitten ook nadelen: vervelende bijwerkingen en de ontwikkeling van resistente bacteriën bijvoorbeeld. Het advies van de NHG geldt overigens niet voor zwangere of niet-gezonde vrouwen. Ook is het belangrijk dat drogisterijmedewerkers bij een flinke blaasontsteking wel direct doorverwijzen naar een huisarts. 
 

Klachten herkennen

Een blaasontsteking geeft klachten, zoals pijn, een branderig gevoel bij het plassen, meer aandrang om te plassen dan gewoonlijk en de urine kan troebel zijn of bloed bevatten. Blaasontsteking komt voornamelijk bij vrouwen voor. 
 

Zelfzorgmiddelen adviseren

 

Pijnstiller

Als pijnstiller kun je het beste paracetamol adviseren bij erge pijnklachten. Ontstekingsremmende middelen, zoals ibuprofen, verminderen de werking van de nieren en kun je dus beter afraden om in te nemen. De nieren moeten juist gestimuleerd worden door veel te drinken. 
 

Cranberry

Cranberrybessen bevatten bestanddelen die voorkómen dat bacteriën aan de wand van de blaas vastkleven. Hierdoor zou een ontsteking minder snel kunnen ontstaan. Cranberry is verkrijgbaar in tabletvorm, capsules of sappen. Je kunt klanten die regelmatig last hebben van een blaasontsteking adviseren om preventief cranberry te gebruiken. Cranberry is met name geschikt om blaasontstekingen te voorkomen in perioden dat je daar gevoelig voor bent. Voor het wegkrijgen van een bestaande infectie is het niet sterk genoeg.
 

Kruiden

Bij een blaasontsteking is het belangrijk om veel te drinken, ruim 2 liter water, en veel te plassen. Zo raak je de bacteriën die de ontsteking veroorzaken sneller kwijt. Er zijn verschillende plantaardige middelen verkrijgbaar, zoals kruidenthee, die een desinfecterende werking hebben en zouden kunnen zorgen voor een verhoogde urineproductie. 
 

Beredruif

De belangrijkste werkzame stof in beredruif is hydroquinone die bacteriën in de urinewegen onschadelijk zou maken. Bovendien kan beredruif de productie van urine en urinezuur verhogen. 
 

Geelwortel

Geelwortel bevat de verbinding berberine, die het lichaam kan beschermen tegen diverse bacteriën en zo blaasontsteking zou kunnen voorkomen. 
 

D-mannose

In de urinewegen hecht D-mannose zich aan de bacterie die de blaasontsteking veroorzaakt en schakelt daarbij de schadelijke bijwerkingen van deze bacterie uit. Vervolgens wordt de bacterie niet gedood of beschadigd, maar weggespoeld bij het uitplassen van de urine. 
 

Naar de huisarts

Verwijs jonge kinderen, mannen en zwangere vrouwen altijd door naar de huisarts. Een blaasontsteking is bij deze groep minder goed te behandelen en gaat minder snel vanzelf over. Ook wanneer de blaasontsteking na een week nog niet over is, of als de klachten gepaard gaan met koorts, moet je doorverwijzen naar de huisarts.
Bron: Lijfblad 2
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017