Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Gezond>Gevoelige tanden

Gezond

Gevoelige tanden

16 juni 2016
Deel met je vrienden
 
Gevoelige tanden

Hoge temperaturen in de lente en de zomer vragen om verkoelende drankjes en ijsjes. Of is dit niet aan jou besteed? Kun jij geen kou in je mond verdragen, omdat je last hebt van gevoelige tanden en kiezen? Trekt er bij een slok ijskoud sap een enorme pijnscheut door je tand of kies? Hoe komt dit en kun je er iets aan doen?

De oorzaken

Er zijn meerdere oorzaken voor het ontstaan van gevoelige tanden en kiezen. Een veelvoorkomende oorzaak van pijn bij het eten of drinken van koude gerechten is tanderosie. Tanderosie is een vorm van gebitsslijtage waarbij het glazuur afslijt als gevolg van de inwerking van zuren. Dit slijtageproces kan al op jonge leeftijd beginnen, waarbij het afgesleten glazuur niet meer terugkomt. De zuren die voor tanderosie zorgen, komen voornamelijk uit voedingsmiddelen zoals vruchtensap en frisdrank. Er zijn echter ook medicijnen die voor tanderosie kunnen zorgen. Denk hierbij aan vitaminetabletten waarop je moet kauwen of in water moet oplossen. Deze supplementen worden vaak lang in de mond gehouden voordat ze doorgeslikt worden en dit verhoogt het risico op slijtage van het tandglazuur. Ook maagzuur dat in de mond komt tijdens overgeven, veroorzaakt dunner wordend glazuur met gevoelige tanden als gevolg.

Verkeerd poetsgedrag

Een andere vorm van gebitsslijtage is abrasie. Abrasie wordt veroorzaakt door verkeerd poetsgedrag. Een schoon gebit is belangrijk voor een gezonde mond en een stralende lach, maar je kunt het ook overdrijven. Je hoeft echt geen zes keer per dag te poetsen om dit resultaat te bereiken. Poets je te vaak, of te hard en met een te harde tandenborstel dan kan dit schadelijk zijn voor het gebit. Ook het moment waarop je poetst is van belang om gebitsslijtage te voorkomen. Als je iets gegeten of gedronken hebt, dan gaat het tandglazuur in oplossing. Hoe zuurder de maaltijd, des te meer glazuur wordt opgelost. Het glazuur kan zich gelukkig wel weer herstellen, maar dat heeft tijd nodig. Hoe zuurder de voedingsmiddelen, des te langer het duurt het voordat je glazuur is hersteld. Om te voorkomen dat je het opgeloste glazuur wegpoetst, is het verstandig om minstens een uur te wachten met poetsen na het eten of drinken van – zure – voedingsmiddelen.

Tandenknarsen

De laatste vorm van gebitsslijtage is attritie. Dit is een vorm van gebitsslijtage die veroorzaakt wordt door bijvoorbeeld klemmen of knarsen. Naast slijtage aan de gebitselementen – tanden en kiezen – kun je deze vorm herkennen aan pijnlijke kauwspieren. Veelvuldig knarsen en klemmen komt vaak voor in tijden van spanning en stress.

Blootliggende tandhalzen

Naast slijtage van het gebit kunnen gevoelige tanden ook ontstaan door blootliggende tandhalzen – recessies. Normaal gesproken wordt het worteloppervlak van de gebitselementen bedekt met het tandvlees. Het tandvlees kan zich echter terugtrekken, onder andere door verkeerd poetsen of het gebruik van een te harde tandenborstel. Ook door overbelasting zoals knarsen kan het tandvlees zich terugtrekken. En we zien regelmatig recessies ontstaan, nadat iemand een beugel heeft gehad. Tot slot kan een gaatje de oorzaak zijn van gevoeligheid voor koud en warm. Vaak is er dan ook een reactie na het eten of drinken van zoete of zure voedingsmiddelen.

Hoe ontstaat tandpijn?

Iedere tand en kies bestaat uit tandbeen: dentine. Het gedeelte van het element dat boven het tandvlees uitkomt, wordt bedekt met een harde laag glazuur. Het gedeelte onder het tandvlees wordt beschermd door een dun laagje wortelcement en het tandvlees. In het tandbeen zitten heel kleine kanaaltjes die richting de zenuw lopen. In deze kanaaltjes zit een vloeistof die ‘in beweging’ gebracht wordt door temperatuurveranderingen. Dit kan een pijnsensatie veroorzaken. Als het tandvlees zich terugtrekt of als het glazuur steeds dunner wordt ten gevolge van slijtage, dan wordt de kans op gevoelige tanden en kiezen steeds groter.

Voorkom gevoelige tanden

Beperk het aantal eet- en drinkmomenten tot maximaal vijf keer per dag, maar nog liever tot drie keer per dag. Let op, want ook fruit is zuur. Eet fruit dus het liefst tijdens een maaltijd en niet als tussendoortje. Drink voornamelijk water, koffie en thee zonder suiker. Koolzuur is niet schadelijk voor het gebit. Je kunt dus prima water met bubbels drinken. Koolzuurhoudende dranken zijn wel schadelijk voor het gebit als ze een zuur bevatten. Denk hierbij aan cola, spa fruit en ijsthee. Wacht na een maaltijd met veel zure voedingsmiddelen minimaal zestig minuten voordat je gaat poetsen. Gebruik een tandenborstel met zachte borstelharen en een tandpasta zonder schuurmiddelen. Zorg voor voldoende rust en ontspanning om knarsen en klemmen te voorkomen.

Bron: 04 Mondexpert - Lijfblad
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017