Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Gezond>Griep en verkoudheid

Gezond

Griep en verkoudheid

10 maart 2014
Deel met je vrienden
 
Griep en verkoudheid
Griep en verkoudheid worden nogal eens door elkaar gehaald. Vaak hoor je mensen spreken over een ‘griepje’, terwijl ze eigenlijk een flinke verkoudheid hebben. Hoewel ze veel overeenkomsten hebben, zijn er wel degelijk verschillen tussen verkoudheid en griep. Griep wordt net zoals verkoudheid veroorzaakt door een virus, maar bij griep hoort ook (hoge) koorts en spierpijn. Een ander verschil met verkoudheid is dat griep plotseling komt opzetten.
 

Griep

Griep wordt veroorzaakt door het influenzavirus. Het echte ‘ziek-zijn’ duurt vaak drie tot vijf dagen, maar daarna kan iemand zich nog dagen slap en moe voelen. Griep komt vooral veel voor aan het begin van de winter en in het voorjaar. Opvallend aan griep is dat het snel komt opzetten, binnen een paar uur. De symptomen waaraan je griep herkent, zijn: moeheid, koorts, spierpijn, hoofdpijn, loopneus, hoesten, keelpijn en misselijkheid. Kortom, griep betekent algehele mailaise. 
 
Het griepvirus is zeer besmettelijk. Daarom wordt er snel gesproken over een zogenaamde griepgolf. Het virus dat griep veroorzaakt, wordt verspreid door hoesten, praten of een aanraking.
 

Verhoogd risico

Griep kan gevaarlijk zijn voor mensen met een verhoogd risico. Dit zijn mensen met een chronische ziekte of mensen boven de 60 jaar. Voor deze mensen is er jaarlijks een griepprik beschikbaar. Deze prik bevat verschillende soorten van het griepvirus. Het verhoogt de afweer tegen griep. Doordat er verschillende soorten zijn van het griepvirus, kan het gebeuren dat iemand die de griepprik heeft gehad, toch de griep krijgt. Door de griepprik is de griep echter minder erg en is de kans op complicaties, zoals longontsteking, veel kleiner.
 

Complicaties

Griep is ernstiger dan verkoudheid, maar vormt voor gezonde mensen geen bedreiging. De strijd van het lichaam tegen het griepvirus is zwaar en door griep kan het lichaam flink verzwakken. Daardoor ontstaat soms, na een aantal dagen griep, een bacteriële infectie die bronchitis of longontsteking kan veroorzaken.
 

Symptomen bestrijden

Het lichaam zorgt er zelf voor dat de griep uit het lichaam wordt gebannen. Er zijn geen medicijnen tegen griep. Wat wel kan, is de symptomen bestrijden. Adviseer bijvoorbeeld paracetamol* tegen de hoofdpijn of aspirine* om de koorts te laten zakken. Voor iemand met griep is het belangrijk om veel te drinken. Daarbij is het nemen van veel rust een must, want zo kun je griep het best bestrijden. Wanneer iemand dit niet doet, kunnen de symptomen langer aanhouden, of kan de griep weer terugkomen.
 

Griep voorkomen

Griep kun je eigenlijk niet voorkomen, maar je kunt ook geen kouvatten, verkouden worden of griep krijgen door koud weer, door met nat haar rond te fietsen, of door met een losse jas buiten te lopen. Wel ben je soms vatbaarder door een verminderde weerstand, oververmoeidheid of na een periode van slechte voeding. Mensen met een goede weerstand worden minder snel ziek. Een goede conditie en weerstand zijn daarom belangrijk, net als gezond en gevarieerd eten en voldoende nachtrust.
 
Goede hygiëne is belangrijk bij het voorkomen van verdere verspreiding. Het helpt om de neus te bedekken bij het niezen en iets voor de mond te houden bij het hoesten. Adviseer ook om regelmatig de handen te wassen met water en zeep. Overigens is het beter om de neus op te halen in plaats van te snuiten. Als iemand toch wil snuiten, dan één neusgat per keer, liefst in een papieren zakdoek die na gebruik kan worden weggegooid.
 

Naar de huisarts?

Verwijs je klant door naar de huisarts als:
  • hij/zij griep heeft en de koorts na vijf dagen niet daalt;
  • de koorts was gedaald, maar opnieuw stijgt;
  • hij/zij tijdens de griep last heeft van benauwdheid/kortademigheid;
  • hij/zij tijdens de griep veel slijm opgeeft;
  • hij/zij griep heeft en behoort tot één van de risicogroepen: long- of hartpatiënten, mensen met suikerziekte en ouderen boven de 60 jaar.
*Belangrijk: geef kinderen onder de 12 jaar geen aspirine, wanneer ze griep of waterpokken hebben. Aspirine bevat acetylsalicylzuur en dit kan schadelijk zijn. Kinderen hebben bij gebruik van acetylsalicylzuur meer kans op het syndroom van Reye. Paracetamol is voor hen een betere keus bij griep.
Bron: Lijfblad 2
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017