Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Gezond>Haver: voedzaam en geneeskrachtig

Gezond

Haver: voedzaam en geneeskrachtig

17 april 2014
Deel met je vrienden
 
Haver: voedzaam en geneeskrachtig
Haver is bij de meesten van ons bekend in de vorm van een gezond bordje havermoutpap of een lekker havermoutkoekje. Maar de haverplant, Avena sativa, heeft meer kwaliteiten dan alleen voedzaam zijn. Haver is van oudsher een genees- krachtige plant die vooral een positief effect kan hebben bij stoornissen van het zenuwstelsel, zoals nerveuze uitputting, prikkelbaarheid, concentratiegebrek, vergeetachtigheid en slapeloosheid.
 

Medicijn voor mensen

De versterkende en rustgevende eigenschappen van Avena sativa werden al door de Romeinen geroemd. Zij gebruikten haver als voer voor dieren en medicijn voor mensen. Haver als menselijk voedsel kenden zij niet. Pas na het jaar 200 werd haver basisvoedsel voor de inwoners van Europa. Ook werd het gebruikt als veevoer en later werd haver het belangrijkste graan in de bierbrouwerijen. Dit zou zo blijven tot in de late middeleeuwen.
 

Middeleeuws gebruik

Ook in de middeleeuwen schreef de Duitse Benedictijnse abdis Hildegard von Bingen in haar werk Physica over de geneeskrachtige werking van haver: ‘Laat eenieder die uitgeput is door verlamming en als resultaat daarvan een lege geest en gespleten gedachten heeft, zodat deze mens enigszins krankzinnig genoemd kan worden, een zweetbad nemen, door het water waarin Haver is gekookt over hete stenen te gieten, laat zij dit vaak doen, dan keren deze mensen terug naar zichzelf en herkrijgen ze hun zinnen weder.’
 

Oorsprong

Avena sativa is een eenjarige plant die behoort tot de grassenfamilie (Poaceae). Haver komt waarschijnlijk oorspronkelijk uit het Midden- Oosten en is de gecultiveerde versie van de wilde haverplant. Het is een zeer oude graansoort die al sinds 7000 v.Ch. geteeld wordt. 
 

Kalmerend en ontspannend

In de homeopathie vormt de verse, bloeiende haverplant de basis voor de bereiding van een zogeheten moedertinctuur. Deze basistinctuur is vaak een belangrijk bestanddeel van zelfzorgmiddelen die een kalmerende en ontspannende werking hebben. Ook kan de tinctuur puur, zonder verdere toevoegingen gebruikt worden.
 

Zenuwstelsel

Bij klachten als nerveuze vermoeidheid, slapeloosheid en eetlustverlies kan men baat hebben bij het gebruik van homeopathische geneesmiddelen op basis van Avena sativa. Dat geldt ook voor neurohormonale klachten en klachten in de menopauze. En vanwege die affiniteit van haver met het centraal zenuwstelsel kan de plant mensen ondersteunen die last hebben van ontwenningverschijnselen wanneer zij stoppen met roken, alcohol of drugsgebruik.
Bron: Lijfblad 3
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017