Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Gezond>Hoe verhoog je je weerstand via de mond?

Gezond

Hoe verhoog je je weerstand via de mond?

12 januari 2015
Deel met je vrienden
 
Hoe verhoog je je weerstand via de mond?

De winter komt eraan! De dagen worden weer korter en de temperatuur daalt. In de laatste maanden van het jaar is het tijd om meer aandacht aan de weerstand te besteden. Een goede weerstand zorgt ervoor dat verkoudheid en griep zo veel mogelijk aan jouw deur voorbijgaan. In principe hebben we het hele jaar door een goede weerstand nodig om gezond te blijven, maar in de zomermaanden gaat dit makkelijker dan in de wintermaanden. Dat heeft onder andere te maken met de zon die dan vaker en met een grotere kracht schijnt. Door een gezonde mond kun je zelf bijdragen aan een zo goed mogelijke afweer en een zo hoog mogelijke weerstand.

Wat is weerstand?

Weerstand is het vermogen van het lichaam om ziekteverwekkers, zoals virussen, bacteriën, schimmels en parasieten, buiten het lichaam te houden. Een goede weerstand gaat gepaard met een goed werkend immuunsysteem.

De mond

De mond is de toegangspoort tot ons lichaam en daarmee voor ziekteverwekkers een opening om het lichaam binnen te dringen. De mond bevat zelf ook nog eens een scala aan bacteriën. Een deel van deze bacteriën hebben we nodig voor verschillende processen, waaronder de spijsvertering. Een ander deel van de bacteriën  pathogenen  zorgt juist voor ellende. Deze bacteriën veroorzaken ontstekingen in de mond, zoals gingivitis, ontsteking van het tandvlees, parodontitis, ontsteking van tandvlees en kaakbot, en cariës, gaatjes.

Het immuunsysteem

Het immuumsysteem komt in actie en er ontstaat een tandvleesontsteking. Door beschadiging van het slijmvlies zal de weerstand in de mond verminderen en je bent vatbaarder voor ziekten.

Belangrijke rol

De eerste bescherming van het menselijk lichaam - first line defense - wordt gevormd door alle lichaamsbarrières tussen de buiten- en binnenwereld. Darmen, longen, huid, slijmvliezen en alle lichaamsopeningen zijn op zo'n manier gebouwd dat zo min mogelijk gevaarlijke micro-organismen het lichaam binnen kunnen komen.

De slijmvliezen

De slijmvliezen in de mond spelen dus een zeer belangrijke rol bij het buiten houden van deze ziekteverwekkers. Ze zijn bekleed met een dikke laag beschermende bacteriën. Deze moeten ervoor zorgen dat de virussen, bacteriën, schimmels en parasieten op afstand worden gehouden, want zolang een ziekteverwekker niet kan aanhechten aan het slijmvlies is het niet gevaarlijk.

Verschillende factoren, zoals slechte voeding, stress en ontstekingen van het tandvlees, zorgen ervoor dat de barrièrefunctie afneemt.

Immuunsysteem

Om niet ziek te worden zijn in eerste instantie intacte lichaamsbarrières nodig. Als de barrièrefunctie verslechtert, dan wordt het makkelijker voor micro-organismen om het lichaam binnen te dringen. Het immuunsysteem komt in actie als de barrière zwakker wordt. Andere delen van het immuunsysteem worden dan namelijk actief en zorgen ervoor dat de wond heelt en dat bacteriën en andere ziekteverwekkers buiten blijven.

Weerstand verhogen

Om je weerstand te verhogen is het belangrijk dat je maatregelen neemt om ontstekingen in de mond te voorkomen. Daarvoor is het belangrijk dat de lichaamsbarrières intact zijn. Hier kun je op de volgende manieren aan werken:

  • Poets je gebit twee keer per dag en reinig ook één keer per dag de ruimten tussen de tanden en kiezen, bijvoorbeeld door te flossen.
  • Laat je gebit regelmatig door de mondhygiënist reinigen. 
Bron: Tekst: Yvonne van Vugt
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017