Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Gezond>Honing: heerlijk en heilzaam

Gezond

Honing: heerlijk en heilzaam

30 januari 2014
Deel met je vrienden
 
Honing: heerlijk en heilzaam
Honing. Wie houdt er nu niet van dat heerlijke stroperige goedje? in de thee of simpelweg op een boterham. Maar honing is veel meer dan broodbeleg of een zoetmiddel uit de natuur. Aan honing worden tal van geneeskrachtige eigenschappen toegeschreven. zo staat honing bekend om zijn antibacteriële werking, waardoor bijvoorbeeld verwondingen sneller kunnen genezen, als je ze met honing behandelt.
 

Oud medicijn

De oude Egyptenaren, Chinezen, Grieken en Romeinen waren overtuigd van de geneeskrachtige werking van honing. De Griek Hippocrates, de grondlegger van onze Westerse geneeskunde, gebruikte honing voor het behandelen van verwondingen en voor de bestrijding van diverse kwalen. Honing is altijd veel gebruikt als medicijn; pas tijdens de opkomst van antibiotica verdween het medicinale gebruik van honing naar de achtergrond.
 

Wondbehandeling

Honing bevat waterstofperoxide, waardoor de antibacteriële werking verklaard kan worden. Door de hoge concentratie aan suikers in honing, ontstaat een klimaat waardoor bacteriën moeilijk kunnen overleven. Daarnaast houdt een laagje honing de wond vochtig, maar gaat het tegelijkertijd verweking tegen. Honing is namelijk hygroscopisch: het trekt water aan, waardoor ook het vocht uit diepere delen van de wond wordt opgenomen. 
 

Zuiver natuurlijk

Honing is een zuiver natuurlijk product; dankzij de honingbij kunnen we erover beschikken. Tijdens het bloeiseizoen van planten en bomen verzamelen de bijen nectar en andere plantensappen en voegen hier lichaamseigen 
enzymen aan toe. Tijdens dit proces wordt de substantie ingedikt en ontstaat de honing die in raten wordt opgeslagen. De bijen leggen een voorraad honing aan, zodat ze voldoende voedsel hebben voor de wintermaanden.
 

Manukahoning

Hoewel alle honingsoorten in meer of mindere mate een antibacteriële werking hebben, springt er één honingsoort uit, namelijk de manukahoning uit Nieuw-Zeeland. Deze honing wordt gemaakt uit nectar van de Leptospermum Scoparium, die door de Maori manukaboom genoemd wordt. Uit onderzoek is gebleken dat deze honing een antibacteriële en schimmeldodende werking heeft die vele malen sterker is dan bij andere honingsoorten. Zelfs de resistente MRSA-bacterie lijkt er gevoelig voor te zijn.
 

Niet voor baby’s

Honing heeft vele positieve effecten, onder andere op de huid en op het genezingsproces van wonden en kan zonder gevaar gebruikt worden. Alleen voor baby’s is honing minder geschikt. Honing kan namelijk bepaalde bacteriën bevatten waartegen het nog niet volgroeide immuunsysteem van een baby niet is opgewassen. Maar vanaf de leeftijd van één jaar is honing voor iedereen veilig.
 
Bron: Lijfblad 1
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017