Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Gezond>Hooikoorts en homeopathie

Gezond

Hooikoorts en homeopathie

30 mei 2014
Deel met je vrienden
 
Hooikoorts en homeopathie
Het voorjaar is heerlijk. Nooit was de natuur zo mooi. Lichtgroene blaadjes aan de bomen, knoppen die ontluiken en, als het goede weer doorzet,  daarna tot volle bloei komen. Allerlei insecten vliegen van bloem tot bloem en zorgen voor de ver- spreiding van het stuifmeel. De wind doet de rest.
 

Oneindige niesbuien

Het is een tijd om te genieten, maar helaas is de lente niet voor iedereen een onbezorgde tijd. Door de grote hoeveelheid pollen − stuifmeel − in de lucht krijgen veel mensen last van allergische klachten: lopende neus, tranende ogen, jeukende keel. Soms worden ze geplaagd door oneindige niesbuien of een gekmakende kriebelhoest. Voor deze mensen is het hooikoortsseizoen begonnen.
 

Homeopatische zelfzorgmiddelen

Homeopathische zelfzorgmiddelen tegen hooikoortsklachten bestaan meestal uit allerlei verschillende middelen die stuk voor stuk hun specifieke werkingsgebied hebben. Het ene geneesmiddel heeft affiniteit met de neusslijmvliezen, het andere werkt gunstig op de keel. Een derde middel kan juist weer heftig tranende ogen tot rust brengen. De geneesmiddelen werken allemaal volgens het basisprincipe in de homeopathie: ‘similia similibus curentur’ oftewel het gelijke geneest het gelijkende. Dat wil zeggen dat een homeopathisch geneesmiddel dat bij een gezond mens bepaalde klachten veroorzaakt, dezelfde klachten bij een ziek mens kan genezen.
 

Sponskomkommer

Luffa operculata, de sponskomkommer, is vaak onderdeel van homeopathische zelfzorgmiddelen voor hooikoortsklachten. Het is een plant uit de komkommerfamilie die algemeen voorkomt in Zuid- en Midden-Amerika. Hij lijkt een beetje op onze pompoenplant. Voor de bereiding van het geneesmiddel worden de gedroogde vruchten gebruikt. Luffa werkt in op het neusslijmvlies en wordt toegepast bij een neusverkoudheid die het gevolg is van een allergische reactie. Toch is Luffa niet het enige middel dat een positief effect kan hebben op het neusslijmvlies. Ook planten als Sabadilla − luizenkruid − of Galphimia Glauca − goudkorrel − zijn geschikt voor het verminderen van neusklachten. Dat maakt het moeilijk om bij hooikoorts het juiste geneesmiddel te kiezen.
 

Zelfmedicatie of niet?

Hooikoorts is met homeopathie vaak goed te behandelen, maar het leent zich over het algemeen niet zo goed voor zelfmedicatie. Aan een allergie liggen vaak dieperliggende oorzaken ten grondslag. Bovendien begint de een te niezen wanneer de berken in bloei staan, terwijl de ander juist allergisch is voor de paardenkastanje. Vaak heeft de hooikoortspatiënt meer baat bij een individueel middel dat een homeopathisch behandelaar voor hem of haar kan uitzoeken.
Bron: Lijfblad 04
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017