Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Gezond>Kriebelende zomergasten

Gezond

Kriebelende zomergasten

30 mei 2014
Deel met je vrienden
 
Kriebelende zomergasten
Nu het mooie zomerweer zijn intrede doet, komen ook de insecten. Nuttige beestjes, maar de steken en beten kunnen erg vervelend zijn. In de zomer krijg je als drogist dan ook geregeld klanten met vragen over insectenbeten. Nog even de belangrijkste adviezen op een rij.
 

Lichamelijke reacties

Muggen, vlooien, wespen, bijen, mieren, teken en steekvliegen zijn in Nederland de meest voorkomende insecten die bijten of steken. Sommige mensen hebben veel last van een beet of steek, anderen merken er nauwelijks iets van. Een insectenbeet of -steek kan verschillende effecten op het lichaam hebben: 
 1. Een beet of steek kan een giftige stof in het lichaam brengen, waardoor er een plaatselijke reactie ontstaat. Dit geeft lokaal roodheid, zwelling, jeuk en pijn. 
 2. Ook kan een allergische reactie optreden. Het meest komt dit voor bij wespen-, bijen-, horzel- en hommelsteken. 
 3. Een insect kan een infectie overbrengen. De teek is het meest bekend als overbrenger van infecties. Maar ook de mug (malaria) en in het verleden de vlo (de pest) kan infecties overdragen.

Algemene adviezen

 • Sommige insecten zijn verzot op felgekleurde kleding, parfum en bloemen. Houd hier rekening mee als je naar buiten gaat. 
 • Een steek van een bij, wesp of steekvlieg is pijnlijk en kan een flinke bult geven. Bijen laten hun angel achter in de huid als zij steken. Deze kun je verwijderen door met de nagels over de plek te schrapen. Ook kun je een pincet gebruiken.
 • Een koude natte doek geeft verlichting bij jeuk, pijn en zwelling. 
 • Bij jeuk kun je kiezen voor mentholpoeder - let op leeftijdsgrens! - of voor een crème. Bij een plaatselijke allergische reactie op de insectenbeet of -steek kan het zinvol zijn om een antihistaminicum in crèmevorm te gebruiken.

Zelfmedicatie

Als drogist heb je geneesmiddelen in het assortiment tegen pijn en jeuk na insectenbeten. Deze middelen kunnen lokaal een anestheticaeffect - zoals pramocaïne - of antihistaminicaeffect - zoals tripelennamine - hebben; zie ook het overzicht in de tabel. Verder bevatten de middelen vaak stoffen als zinkoxide die een verkoelende en zwak samentrekkende werking hebben. In de homeopathie worden tegen insectensteken en kwallenbeten middelen gebruikt met bestanddelen van moerasrozemarijn, smalbladige zonnehoed en brandnetel.
 

DEET

Er zijn ook middelen verkrijgbaar om insectenbeten, vooral van muggen, te voorkomen. Deze middelen bevatten vaak DEET - DEET is een benaming voor diëthyltoluamide. De concentratie DEET is afhankelijk van het land waar men is. Voor verre landen wordt bijvoorbeeld een insectenwerend middel met 30 - 50 procent DEET geadviseerd en voor de nacht een geïmpregneerd muskietennet. Let op: bij gebruik van DEET werken zonnebrandcrèmes minder goed.
 

Naar de huisarts?

De klachten na een beet of steek gaan normaal gesproken vanzelf weer over. In de volgende gevallen is het echter verstandig om de klant te verwijzen naar de huisarts. Direct doorverwijzen naar de huisarts is nodig bij de volgende klachten:
 • Wanneer iemand in de mond, tong of keel is gestoken: er bestaat een risico op benauwdheid.
 • Wanneer de klant aangeeft een ernstige allergische reactie te verwachten op bepaalde beten of steken.
 • Bij ernstige allergie: plotselinge benauwdheid en/of opgezwollen lippen en oogleden of zwellingen op plaatsen die niet in de buurt van de insectenbeet of -steek zitten.
 • Wanneer een klant door veel insecten tegelijk gestoken is - dit geldt niet voor muggen.

Lees voor het volledige artikel Lijfblad 04.

Bron: Lijfblad 04
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017