Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Gezond>Longfonds: red baby's met stop-roken-hulp voor...

Gezond

Longfonds: red baby's met stop-roken-hulp voor zwangere

01 oktober 2015
Deel met je vrienden
 
Longfonds: red baby's met stop-roken-hulp voor zwangere
Het Longfonds (voorheen Astma Fonds) wil binnenkort met partners een pilot starten om geboortezorg en stop-ondersteuning te combineren. Door zwangere vrouwen te begeleiden bij het stoppen met roken, krijgen kinderen de kans om gezond geboren te worden.
 

Risico’s

Uit cijfers van het Trimbos Instituut blijkt dat nog veel zwangere vrouwen roken. Onder laagopgeleide moeders is dit zelfs een kwart. Gevaarlijk, want roken tijdens de zwangerschap brengt veel risico’s met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan vroeggeboorte, sterfte rond de geboorte en een groot risico op ongeneeslijke ziekten in de longen zoals astma. 
 

Combinatie geboortezorg en stophulp

De geboortezorg en stop-ondersteuning bij roken zijn in Nederland allebei goed geregeld, maar de combinatie is er nauwelijks. Het Longfonds wil deze maken in een pilot, waarbij stop-ondersteuning een vaste plek krijgt in de geboortezorg. 
 

Gratis stoppen

Het idee? Elke zorgverlener moet stop-ondersteuning kunnen aanbieden voor een rookvrije zwangerschap. Gratis, dus via de basisverzekering, en zonder eigen risico. Op die manier wordt de drempel om te stoppen met roken veel lager, en is de stoppoging effectiever. 
 

Ook papa

Ook de partner en familie van zwangere vrouwen spelen een belangrijke rol. Hun rook is ook schadelijk voor de longen van het kind, en kan ook de moeder weer in haar oude gedrag laten terugvallen.
 

Pilot in 2016

Het Longfonds werkt de pilot samen met onder meer KWF Kankerbestrijding, Hartstichting, het Trimbos Instituut en Pharos uit, om in 2016 stopondersteuning te koppelen aan geboortezorg. Hierbij richten ze zich vooral op kansarme gezinnen.
 
Bron: Longfonds
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017