Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Gezond>Maagzuurremmers: hulp bij brandend maagzuur

Gezond

Maagzuurremmers: hulp bij brandend maagzuur

17 april 2014
Deel met je vrienden
 
Maagzuurremmers: hulp bij brandend maagzuur
Het overkomt iedereen wel eens: dat brandende gevoel in je maag en slokdarm, veroorzaakt door brandend maagzuur. Een zure oprisping of zuurbrand kan ont- staan na een overvloedige maaltijd, bij stress, tijdens de zwangerschap of door overgewicht. Ook bepaalde medicijnen kunnen zure oprispingen veroorzaken. Er zijn verschillende producten verkrijgbaar om je van brandend maagzuur af te helpen.
 

Om te verteren

Maagzuur is een belangrijk onderdeel van de spijsvertering. Het zorgt er namelijk voor dat voedingsstoffen worden verteerd of gescheiden, zodat deze kunnen worden opgenomen door het lichaam. Maagzuur is een zure, bijtende vloeistof, maar je maag heeft dankzij de dikke laag maagslijmvlies geen last van deze werking. Maar je voelt hoe zuur het is, wanneer er een beetje terugloopt. Een zuurbrand voel je vooral achter het borstbeen en in de slokdarm.
 

Verschillende oorzaken

Brandend maagzuur kan door veel verschillende factoren worden veroorzaakt. Zo kunnen overgewicht, zwangerschap, overvloedige maaltijden, stress en alcohol voor zure oprispingen zorgen. Maar ook te snel eten, pepermunt, knoflook, sterk gekruid eten, koffie, roken, kool, medicijngebruik en te snel na het sporten een maaltijd nuttigen zijn veel gehoorde oorzaken. Er kan sprake zijn van acute/incidenteel maagzuur of frequent/chronisch maagzuur. Wat de oorzaak ook is, één ding is zeker: je wilt zo snel mogelijk van het brandende gevoel af.
 

Neutraliseren

De zelfzorggeneesmiddelen die helpen tegen brandend maagzuur behoren vaak tot de zogheten antacida. Deze middelen neutraliseren het overtollige maagzuur - anta = tegen en cida = zuur - en zetten het om in onder meer water en andere lichaamseigen stoffen. Antacida’s werken in de maag en verlaten de maag, zodra het eten is verteerd.
 

Afremmen

Je kunt ook een maagzuurremmer gebruiken bij brandend maagzuur. Deze zogeheten H2- antagonisten remmen de aanmaak van overtollig maagzuur, waardoor de zuurbranden afnemen, terwijl je maag wel zijn werk kan doen, namelijk het verteren van voeding. Een maagzuurremmer werkt over het algemeen wat langer door dan antacida, omdat het direct invloed heeft op de aanmaak van maagzuur.
 

Blokkeren

Willen antacida en maagzuurremmers niet helpen, bijvoorbeeld bij frequent/chronisch maagzuur, dan kun je ook nog een protonpompremmer - afgekort PPI, wat staat voor Proton Pump Inhibitor - adviseren. Deze zelfzorgmiddelen blokkeren de ‘pomp’ die het maagzuur in de maag aanmaakt. Het zet als het ware de ‘kraan’ uit, zodat er geen extra of overtollig maagzuur aangemaakt kan worden.
 

Verschillende toedieningsvormen

Antacida, maagzuurremmers en protonpompremmers zijn verkrijgbaar in verschillende toedieningsvormen, zoals kauwtabletten en drankjes. Adviseer altijd datgene wat een klant het prettigste vindt om te gebruiken. Dat geldt ook voor de keuze tussen een van de drie productsoorten: antacida, H2- antagonisten of PPI’s. Daarnaast helpt het om bij zuurbranden (lauwe) melk te drinken.
 

Bijsluiter

Sommige producten zijn niet geschikt voor mensen met nierproblemen, of voor zwangere vrouwen. Of een product geschikt is, staat altijd vermeld in de bijsluiter, of zelfs op de verpakking. Adviseer je klant voor gebruik altijd de bijsluiter te lezen. Bij twijfel of aanhoudende klachten is het belangrijk een huisarts te raadplegen.
Bron: Lijfblad 3
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017