Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Gezond>Mag ik dan niks meer eten?

Gezond

Mag ik dan niks meer eten?

30 mei 2014
Deel met je vrienden
 
Mag ik dan niks meer eten?
Veel mensen stoeien met hun voeding. Horen ze van de diëtist dat ze vooral regelmatig moeten eten en lightproducten moeten gebruiken, van mij horen ze dat te vaak eten niet goed is voor het gebit en light vaak vreselijk zuur is. In verzorgingstehuizen krijgen mensen regelmatig papjes voorgeschoteld, want dat hapt zo lekker weg. Waarop ik dan weer vertel dat papjes niet zo best zijn voor het gebit. Mogen we dan niks meer eten? Jawel, bergen! Bergen vitamines!
 

Tandvleesontsteking

Tandvleesontsteking in relatie tot voeding: we weten er eigenlijk wetenschappelijk nog weinig over. Maar zo langzamerhand weten we dat vezels een gunstig effect hebben. Op vezels, en dan vooral groente en fruit, moeten we goed kauwen. Dit stimuleert niet alleen de botopbouw, maar ook bepaalde hersendelen. Mensen met overgewicht hebben vaker tandvleesontsteking. Als we laag calorisch eten, is er minder kans op overgewicht en dus ook minder kans op tandvleesontsteking. Behalve vezels zijn de volgende nutriënten aan te bevelen:
 
Zink. Dit heeft indirect effect op het mondweefsel. Drink hierbij geen thee: dan wordt het niet goed opgenomen.
 
Vitamine C. Dit heeft indirect effect op het mondweefsel. Rokers hebben 40 procent meer vitamine C nodig.
 
Vitamine D. Dit bevordert de opname van calcium en zorgt voor minder gevoeligheid voor tandvleesontsteking. Vitamine D kan men opdoen door buiten te zijn. Dagelijks 10 mg extra vitamine D wordt aanbevolen voor personen die een donkere huidskleur hebben, onvoldoende buiten komen en/of ouder zijn dan 50 jaar (vrouwen) of 70 jaar (mannen).
 
Vitamine E. Dit verlaagt de ontstekingsreactie.
 
Omega 3. Dit maakt een stof aan die ontstekingsremmend is. Vlees, geraffineerde suikers en alcohol breken deze stof af. Vlees maakt een stof aan die mede verantwoordelijk is voor het destructieve proces van tandvleesontsteking.
 
Calcium. Een tekort aan calcium kan leiden tot botverlies.
 
Magnesium. Patiënten met parodontitis hebben een lager magnesiumniveau in het bloed.
 

Gaatjes

Vitamine D in voeding beschermt tegen cariës. Dit blijkt uit een onderzoek dat in de decembereditie van Nutrition Reviews werd gepubliceerd. Voor dit onderzoek werden data gebruikt van eerdere onderzoeken onder drieduizend kinderen in de periode 1920 tot 1980. De onderzoekers concludeerden dat vitamine D zorgt voor een tandbederfvermindering van circa 50 procent. In de wetenschap is echter veel onenigheid over de werking van vitamine D tegen cariës. In de jaren vijftig van de vorige eeuw concludeerde de American Medical Association dat vitamine D bijdraagt aan het voorkomen van cariës. De American Dental Association beweerde op basis van dezelfde onderzoeken juist het tegenovergestelde.
 
Bron: Lijfblad 04
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017