Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Gezond>Meer aandacht voor zelfzorg

Gezond

Meer aandacht voor zelfzorg

18 juni 2015
Deel met je vrienden
 
Meer aandacht voor zelfzorg
Het aantal online platforms dat patiënten informeert over het omgaan met gezondheidsklachten neemt toe en er wordt vaker naar verwezen door onder andere de huisarts. Dit zijn drie interessante zelfzorg platforms en hun effect. 
 

Zelfzorg.nl

De website van brancheorganisatie Neprofarm is met zeven jaar het oudste platform. Het platform informeert heel uitgebreid en onderbouwd over de mogelijkheden die mensen hebben om gezondheidsklachten op een verantwoorde wijze zelf te verhelpen zonder tussenkomst van de huisarts. Zelfzorg.nl werd vorig jaar een miljoen keer bezocht. 
 

Thuisarts.nl

Dit initiatief van het Nederlands Huisartsen Genootschap bestaat sinds 2012. Het informeert over alle aandoeningen waarvoor mensen naar de huisarts gaan, dus ook gezondheidsklachten die niet over gaan door zelfzorg. Doordat veel huisartsen verwijzen naar Thuisarts.nl, is het aantal bezoekers hard gegroeid. Eind vorig jaar lag het gemiddelde bezoekersaantal op 70.000 per dag.
 

Moetiknaardedokter.nl

Dit jongste initiatief is dit jaar ontwikkeld door de Huisartsenpost Apeldoorn. Het is opgezet vanwege het hoge aantal mensen dat onterecht naar de spoedkliniek gaat. Bezoekers kunnen op dit platform snel nagaan of ze voor een bepaalde klacht wel of niet naar de huisarts moeten. Het gebruik is met driehonderd bezoekers per dag nog bescheiden, mede doordat het een jong initiatief betreft.
 

Effect

Vorig jaar is via het Consumentenpanel Gezondheidszorg van het NIVEL onderzoek gedaan naar het effect van Thuisarts.nl op het gedrag van patiënten. Twaalf procent van de respondenten gaf aan wel eens te hebben afgezien van een bezoek aan de huisarts nadat de website bezocht was. De website heeft relatief veel invloed op volwassen patiënten tot 40 jaar. Bijna 30 procent van deze groep zag af van een bezoek aan de huisarts na bezoek aan de website, terwijl bijna 20 procent er juist voor koos om wel naar de huisarts te gaan.
 
Bron: Neprofarm
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017