Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Gezond>Mondverzorging: Feiten en fabels over het kinde...

Gezond

Mondverzorging: Feiten en fabels over het kindergebit

07 oktober 2015
Deel met je vrienden
 
Mondverzorging: Feiten en fabels over het kindergebit


Er bestaan heel wat feiten en fabels over gezondheid. Het lastige is dat je zelf moet bepalen wat er nu wel of niet waar is van wat er in je omgeving gezegd wordt en wat je leest. Ook over de mondgezondheid worden heel wat feiten en fabels verteld en in het bijzonder over het kindergebit. Ik heb er een aantal voor je op een rij gezet.

Poetsen is pas nodig als het hele melkgebit doorgebroken is

Fabel. Het is belangrijk om het melkgebit te poetsen vanaf de doorbraak van het eerste tandje en dit kan al vanaf 4 maanden het geval zijn. In iedere tand of kies kan een gaatje ontstaan en dat wil je natuurlijk voorkomen. Daarnaast is het goed om een baby – hoe jong hij ook is – te laten wennen aan een tandenborstel. Hiervoor gebruik je bij voorkeur een nat zacht borsteltje. Een zachte tandenborstel is mild voor het tandvlees, zodat het niet beschadigt. Begin met een borsteltje met alleen water, zodat je kind kan wennen aan tandenpoetsen. Tandpasta wordt vaak van de tandenborstel gegeten en daar moet je mee uitkijken. Gelukkig is de hoeveelheid fluoride in een peutertandpasta lager dan in een normale tandpasta. Voor de kleine baby- en kindermond kun je het beste kiezen voor een tandenborstel met een kleine kop.

Elektrisch poetsen is alleen voor volwassenen

Fabel. Al voor het eerste levensjaar wordt er gestart met poetsen, zoals je hebt kunnen lezen. Je kunt er ook voor kiezen om met een elektrische borstel te poetsen. Dit kan een extra motivatie voor het kind zijn om het gebit te poetsen

We snoepen niet, hoe kan mijn kind dan gaatjes ontwikkelen?

Voeding moet je niet onderschatten als het gaat om het ontstaan van cariës (gaatjes). Suiker en zetmeelrijke producten zijn de voedingsbron van bacteriën die uiteindelijk voor gaatjes zorgen. Snoep is niet het enige product waar suiker in zit, want in bijna alle voedingsmiddelen zitten suikers, dus ook in brood en fruit.

Om gaatjes en de afbraak van het tandglazuur te voorkomen, is het aantal eet- en drinkmomenten op een dag van belang. Zorg ervoor dat je kind niet de hele dag door eet of drinkt, want het glazuur heeft tussen de maaltijden door tijd nodig om te herstellen. Zorg voor maximaal zes eet- en drinkmomenten per dag om de mond gezond te houden.

Gaatjes in het melkgebit hoeven niet gevuld te worden

Fabel. Ondanks dat de melkelementen nog gewisseld zullen worden, kunnen gaatjes niet onbehandeld blijven. Gaatjes moeten gevuld worden om ervoor te zorgen dat de wortel van de tand of kies niet geïnfecteerd raakt. Geïnfecteerde wortels kunnen het blijvend gebit, dat al in de kaak in ontwikkeling is, aantasten.

Tandbederf is erfelijk

Feit. Gaatjes in het melkgebit ontstaan door zuren die geproduceerd worden door bacteriën die gebruikmaken van suikers. Uit DNA-onderzoek blijkt dat er inderdaad wat erfelijke componenten zijn voor de ontwikkeling van cariës. Toch is de allergrootste rol voor het ontstaan van deze ziekte weggelegd voor leefstijl- en omgevingsfactoren. Dus: houd je gebit schoon en eet gezond!

Vijf tips voor een gezond kindergebit

  • Poets het gebit van je kind tweemaal per dag en poets het tot het tiende levensjaar na.
  • Zorg voor maximaal zes eet- en drinkmomenten per dag.
  • Drink vooral veel water.
  • Eet veel groenten en fruit, want dit is de voedingsbron van de goede, beschermende bacteriën.
  • Beperk het suikergebruik. Suiker wordt door mondbacteriën gebruikt, waardoor er cariës kan ontstaan.

 

Bron: Tekst: Yvonne van Vugt, therapeut & mondhygiënist
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 

Bekijk ook:

Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017