Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Gezond>Mondverzorging: Gevoelige tanden

Gezond

Mondverzorging: Gevoelige tanden

15 januari 2016
Deel met je vrienden
 
Mondverzorging: Gevoelige tanden

Kun jij je mond spoelen met ijskoud water of gebruik je liever lauw water, omdat je last heb van gevoelige tanden? Je bent niet de enige als je daar last hebt van hebt, want gevoelige tanden komt bij ongeveer 45 procent van de bevolking voor. Gevoelige tanden kunnen reageren op koude, hete, zure of zoete voedingsmiddelen.

Oorzaken

Pijn aan tanden of kiezen kan verschillende oorzaken hebben. Pijn kan het gevolg zijn van een gaatje, maar ook van blootliggende tandhalzen of tanderosie. Is er sprake van een gaatje, dan is het goed mogelijk dat de tand of kies niet alleen op koude of warmte reageert maar ook op zoete of zure voeding.

Blootliggende tandhalzen

Blootliggende tandhalzen (recessies) is een andere reden voor het ontstaan van gevoelige tanden. Normaal gesproken wordt het worteloppervlak van je gebitselementen (tanden en kiezen) bedekt met het tandvlees. Recessies kunnen ontstaan als er op de verkeerde manier gepoetst wordt, of als er een te harde tandenborstel wordt gebruikt. Ook door overbelasting zoals knarsen kan het tandvlees zich terugtrekken.

Tanderosie

Ook tanderosie maakt de kans op gevoelige gebitselementen groter. Bij tanderosie is er sprake van het oplossen van glazuur door inwerking van zuren uit met name voedingsmiddelen. Het opgeloste glazuur kan zich gelukkig ook weer herstellen, maar daar is tijd voor nodig. En die tijd geven wij ons gebit vaak niet, want de maaltijden volgen elkaar snel op in onze huidige maatschappij van overvloed. Ieder eetmoment levert een nieuwe zuuraanval op waardoor de gebitselementen niet voldoende tijd hebben om te herstellen (remineraliseren). Direct poetsen na een maaltijd is een volgend probleem bij het ontstaan van tanderosie. Als er na een maaltijd meteen gepoetst wordt, dan heeft het glazuur niet voldoende tijd gehad om te remineraliseren en  zal het aangedane glazuur weggepoetst worden. Als dit regelmatig voorkomt dan zal het glazuur steeds dunner worden en de kans op pijnklachten groter worden. Het is dus niet verstandig om direct na een maaltijd je gebit te poetsen.

Hoe ontstaat tandpijn? 

In het tandbeen (dentine) zitten hele kleine kanaaltjes die richting de zenuw lopen. In deze kanaaltjes zit een vloeistof die ‘in beweging’ gebracht wordt door temperatuurveranderingen die vervolgens de pijnsensatie veroorzaakt. Normaal gesproken wordt de dentine beschermd door glazuur of door het tandvlees. Als het tandvlees zich terugtrekt of als het glazuur steeds dunner wordt ten gevolge van erosie of abrasie (te hard poetsen), dan wordt de kans op gevoelige tanden en kiezen steeds groter.

Voorkom gevoelige tanden

  • Eet gezond. Zorg voor ruim voldoende groente en fruit en eet weinig suiker en suikerhoudende voedingsmiddelen zoals frisdrank.
  • Beperk het aantal eet- en drinkmomenten tot maximaal vijf keer per dag, maar nog liever tot drie keer per dag. Let op, want ook fruit is zuur. Eet fruit dus het liefst tijdens een maaltijd en niet als extra tussendoortje.
  • Drink voornamelijk water, koffi e en thee zonder suiker.
  • Poets je tanden niet direct na een maaltijd. Wacht na een maaltijd met veel zure voedingsmiddelen minimaal zestig minuten voordat je gaat poetsen.
  • Gebruik een tandenborstel met zachte borstelharen.
  • Gebruik een tandpasta zonder schuurmiddelen.
Bron: Tekst: Yvonne van Vugt
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 

Bekijk ook:

Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017