Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Gezond>Nederlanders hebben te weinig kennis van darmka...

Gezond

Nederlanders hebben te weinig kennis van darmkanker

03 maart 2016
Deel met je vrienden
 
Nederlanders hebben te weinig kennis van darmkanker

Hoe eerder darmkanker ontdekt wordt, hoe beter het te behandelen is. Toch blijkt uit onderzoek van de Maag Lever Darm Stichting onder 1.000 respondenten dat Nederlanders gemiddeld te weinig kennis van de ziekte hebben.

Darmkankermaand

Maart is internationaal uitgeroepen tot darmkankermaand. Een goed moment om op te roepen tot bewustwording van de alarmsignalen en risicofactoren van darmkanker. Iets wat hard nodig is, want aan kennis over de ziekte ontbreekt het nog vaak, blijkt uit onderzoek van de Maag Lever Darm Stichting.

Alarmsignalen

Een van de belangrijkste signalen die kan wijzen op darmkanker is de aanwezigheid van bloed in de ontlasting. Zo’n 50% van de respondenten weet dit spontaan te benoemen. Alarmsignalen als ongemakken in de buik (40%) en een veranderende stoelgang (28%) worden minder benoemd. Een kwart van de respondenten weet spontaan geen alarmsignalen te benoemen.

Risicofactoren

De kennis van risicofactoren rond darmkanker zijn redelijk onbekend bij de Nederlandse bevolking. De helft van de respondenten weet geen risicofactoren benoemen. Een risicofactor als erfelijkheid, wordt spontaan door slechts 6% van de respondenten genoemd. Op basis van een lijst met risicofactoren weet 53% dat erfelijkheid en het eten van rood of voorbewerkt vlees voor een verhoogd risico kunnen zorgen. 

Effect leefstijlfactoren onderschat

Volgens onderzoek uit 2014 is 56 procent van het aantal kankergevallen toe te schrijven aan leefstijlfactoren zoals roken, overgewicht en alcoholgebruik. Nederlanders schatten dit percentage lager in. Driekwart denkt dat deze factoren voor minder dan de helft meewegen. 

 
Bron: Maag Lever Darm Stichting
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017