Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Gezond>Onzekerheid door een slechte adem

Gezond

Onzekerheid door een slechte adem

10 maart 2014
Deel met je vrienden
 
Onzekerheid door een slechte adem
Een slechte adem is een lastig probleem waar nog altijd een taboe op rust. Mensen met een slechte adem schamen zich vaak, de onzekerheid die dit met zich meebrengt, kan grote invloed hebben op je leven. Je voelt je niet op je gemak als je met iemand praat en sommigen gaan hun medemens zoveel mogelijk mijden. Onnodig, een slechte adem kan namelijk eenvoudig verhopen en voorkomen worden. Met deze tips ben je in no time van je slechte adem en onzekerheid af!
 

Hoe ontstaat het?

Een slechte adem kan verschillende oorzaken hebben. In bijna negen van de tien keer ligt de oorzaak van slechte adem echter in de mond. In je mond leven wel vierhonderd tot vijfhonderd verschillende soorten bacteriën. Sommige van hen produceren zwavelgassen die erg vies ruiken, vooral bij onvoldoende mondhygiëne. In je mond kunnen ook ‘slechte’ bacteriën bestaan, die leven van eiwitten uit etensresten die zijn achtergebleven. Bij het afbreken van deze eiwitten ontstaat de vies ruikende zwavelgeur. Het overgrote deel van deze bacteriën bevinden zich achter op de tong, te herkennen aan een witgele tongaanslag. Ook is een droge mond gevoeliger voor bacteriën en daarmee ook infecties. Tijdens het slapen krijg je vaak een droge mond, vandaar dat je ’s ochtends een onaangenaam ruikende adem hebt. Soms is er ook iets anders aan de hand en kan een ontsteking in de mond of keel, een leveraandoening, diabetes of maagproblemen voor een slechte adem zorgen. 
 

Slechte adem voorkomen

Met pepermuntjes en kauwgom maskeer je alleen het probleem, je lost het niet op. Het goed reinigen van de mond en het remmen van de bacteriegroei is dan ook essentieel. Hierbij alle nodige tips die jij je klanten kunt geven om slechte adem te verhelpen en te voorkomen.
 

Tips

  • Tweemaal per dag je tanden poetsen is belangrijk voor een goede mondhygiëne.
  • Reinig de ruimte tussen de tanden met flosdraad, tandenstokers of ragers. Zo voorkom je ontstoken tandvlees en verwijder je achtergebleven voedselresten die ontvankelijk zijn voor bacteriën.
  • In het bijzonder, mondspoelingen met de actieve ingrediënten zink en chloorhexidine, kunnen de vorming van zwavelgassen in de mond voorkomen. Deze zwavelgassen zijn in 90 procent van de gevallen de boosdoener van een slechte adem. Spoel twee maal op een dag voor een optimaal resultaat. Ook voor preventief gebruik zijn deze mondspoelingen zeer geschikt. 
  • Als je tong wit of geel beslagen is, kan het helpen om naast de mondspoeling ook een tongschraper te gebruiker.
  • Drink voldoende water, dit voorkomt een gebrek aan speeksel en de bijbehorende vieze mondgeur. 
Bron: Lijfblad 2
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017