Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Gezond>Op reis met de levantijnse visbes

Gezond

Op reis met de levantijnse visbes

22 juli 2014
Deel met je vrienden
 
Op reis met de levantijnse visbes
Wij Nederlanders staan erom bekend dat we van reizen houden. Onze reislust bereikt een hoogtepunt tijdens de zomervakantie, wanneer we er massaal op uittrekken. Helaas verloopt dat niet voor iedereen even aangenaam. op de boot, in de auto of in het vliegtuig kunnen sommige mensen overvallen worden door reisziekte. Hoewel de klachten meestal weer overgaan zodra de bestemming is bereikt, kunnen ze de pret behoorlijk bederven.
 

Reisziekte

Reisziekte is een ander woord voor wagenziekte, zeeziekte of luchtziekte. De symptomen variëren van misselijkheid, duizeligheid en overgeven tot zweten, lusteloosheid, slaperigheid en bleek worden. Reisziekte komt het meest voor bij mensen tussen de 2 en 22 jaar. Daarna heeft het lichaam zich meestal aangepast. 
 

Van slag

De oorsprong van reisziekte ligt in onze evenwichtsorganen. Wanneer deze organen een beweging registreren – wanneer je bijvoorbeeld in de auto zit – terwijl de ogen dat niet doen omdat je een boek leest, kan ons brein van slag raken. Met als gevolg duizeligheid, misselijkheid en overgeven. Frisse lucht kan dan soms helpen en ook naar de horizon kijken vermindert vaak de klachten. Evenals het eten van een droog koekje of een stukje gember.
 

Cocculus indicus

In de homeopathie bestaan veel verschillende middelen die tegen reisziekte gegeven kunnen worden. Een van de belangrijkste is cocculus indicus, een middel dat voorkomt in de meeste homeopathische zelfzorgmiddelen tegen reisziekte. Het geneesmiddel wordt bereid uit de rijpe gedroogde zaden van de levantijnse visbes of kokkelstruik (anamirta cocculus), een slingerplant die in het zuidoosten van Azië groeit. 
 

Genezende werking

De visbessen zijn in hun pure vorm giftig en bevatten het alkaloïd picrotoxine, dat bedwelmende eigenschappen heeft. Het homeopathisch geneesmiddel is echter zo sterk verdund dat de toxiciteit verdwenen is, en in plaats daarvan de genezende werking tevoorschijn komt. De verschijnselen die cocculus indicus in pure vorm zou veroorzaken, kunnen met de homeopathische verdunning juist behandeld worden. Vooral mensen met de volgende specifieke verschijnselen van reisziekte reageren goed op cocculus indicus: het koud hebben, veel speeksel in de mond, moeten overgeven bij het opstaan, zich zeer zwak voelen, een hol gevoel in lichaam of hoofd en zeer weinig trek in eten of drinken hebben.
Bron: Lijfblad 05
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017