Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Gezond>Oproep aan minister Schippers: zet PrEP nog dit...

Gezond

Oproep aan minister Schippers: zet PrEP nog dit jaar in

21 april 2016
Deel met je vrienden
 
Oproep aan minister Schippers: zet PrEP nog dit jaar in

PrEP, de hiv-preventiepil, moet dit jaar nog beschikbaar zijn voor mensen met een verhoogd risico op hiv, vinden Aids Fonds en Soa Aids Nederland. Samen met verschillende andere verenigingen vragen ze minister Schippers van Volksgezondheid hier gehoor aan te geven. 

Hiv-preventie

Hiv voorkomen door het slikken van een pil: met PrEP is het mogelijk. Jaarlijks worden in Nederland nog steeds meer dan 1000 nieuwe hiv-infecties vastgesteld, terwijl deze nieuwe preventiemethode dit kan voorkomen. Maar dan moet het wel beschikbaar zijn. De ervaringen in San Francisco zijn spectaculair: onder 657 mensen die tussen 2012 en 2015 PrEP kregen is er geen enkele hiv-infectie gevonden, terwijl ze voorheen veel risico liepen.

Inzet PrEP blijft in Nederland achter

Richtlijnen van de WHO en UNAIDS bevelen aan om PrEP aan te bieden aan mensen met een verhoogd risico op hiv. Verschillende landen hebben het middel dan ook beschikbaar gesteld, maar Nederland hoort hier niet bij. Maar waarom? Louise van Deth, directeur van het Aids Fonds-Soa Aids Nederland, vindt het onaanvaardbaar dat er jaarlijks honderden hiv-infecties plaatsvinden die voorkomen hadden kunnen worden. 

Effectief en kostenbesparend

Huidige preventiestrategieën zoals voorlichting en condoompromotie zullen volgens cijfers niet tot een daling van het aantal nieuwe hiv-infecties in Nederland leiden. Daar is meer voor nodig: PrEP dus. Dit middel is niet alleen effectief, maar leidt ook tot kostenbesparingen, omdat het minder duur is dan iemand met hiv behandelen.

Oproep tot actie

De oproep is niet alleen gericht aan Minister Schippers, maar ook aan de farmaceut van de hiv-preventiepil. Er is op dit moment namelijk maar één middel voor PrEP beschikbaar: Truvada van fabrikant Gilead. Om PrEP nog dit jaar in te kunnen zetten is actie nodig van zowel de minister als de fabrikant. 

 
Bron: Aidsfonds
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017