Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Gezond>Over kindervitaminen

Gezond

Over kindervitaminen

27 oktober 2014
Deel met je vrienden
 
Over kindervitaminen

Recent schreef de Consumentenbond het artikel ‘Potje gezond’, waarin de bond multivitaminen voor kinderen onder de loep neemt en doseringen vergelijkt. Wellicht heeft het artikel vragen opgeroepen, of krijg je er vragen over van klanten. Brancheorganisatie NPN geeft graag wat extra informatie.

Verwarring over etiket

Het is verwarrend, als op het etiket van een potje met kindervitaminen de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) voor volwassenen staat, zo stelt de Consumentenbond. NPN kan zich die verwarring goed voorstellen. De wet stelt dit verplicht, maar het zou voor ouders duidelijker zijn wanneer op producten voor kinderen daadwerkelijk de ADH voor kinderen zou staan.

Betekenis ADH

Wat betekent dan de ADH op de verpakking, vraag je je misschien af. De ADH die op verpakkingen staat, geeft een algemene indicatie van de hoeveelheid vitaminen en mineralen die iemand nodig heeft. Het is een vast getal, dat in wetgeving is vastgelegd en niet verschilt per doelgroep. Het is niet aangepast aan verschil in behoeften voor geslacht, leeftijd of specifieke omstandigheden. De ADH op de verpakking is bedoeld om producten onderling te vergelijken.

Zorgen ongegrond

Verwarring kan ook ontstaan, omdat de Consumentenbond ten onrechte suggereert dat aan de doseringen in de bekeken kinderproducten risico’s verbonden kunnen zijn. Dat is niet waar. Voedingssupplementen die op de markt zijn, zijn veilig, ook bij langdurig gebruik. Belangrijk om te weten is dat er voor veel vitaminen en mineralen een ruime marge zit tussen wat wordt aanbevolen, de ADH, en de veilige bovengrens. Dat is het niveau waarbij is aangetoond dat er bij langdurig gebruik geen nadelige effecten optreden. Ook de producten die de Consumentenbond heeft bekeken, overschrijden niet de wetenschappelijk vastgestelde veilige bovengrens specifiek voor kinderen. NPN vindt het kwalijk dat de Consumentenbond consumenten onnodig angst aanjaagt door dit in twijfel te trekken. Je krijgt dus niet zomaar teveel binnen, als je gewoon de gebruiksaanwijzing op de verpakking volgt. 

Supplement zinvolle aanvulling

Klanten kun je met een gerust hart een multivitamine voor kinderen adviseren. Die aanvulling is ook helemaal zo gek nog niet, zeker niet voor slechte eters. Uit de voedselconsumptiepeiling van het RIVM1 blijkt, dat bij jonge kinderen een lage inname voorkomt van vitamine D, foliumzuur en ijzer. Met extra vitaminen en mineralen is dus nog veel gezondheidswinst te behalen, ook bij kinderen.

1 Ocké, M.C., C.T.M van Rossum e. a. (2008). Dutch National Food Consumption Survey Young Children 2005/2006. Bilthoven: RIVM. RIVM rapport 350070001.

Bron: Lijfblad 07/ Saskia Geurts
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 

Bekijk ook:

Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017