Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Gezond>Parodontitis

Gezond

Parodontitis

26 maart 2015
Deel met je vrienden
 
Parodontitis

Hoe  belangrijk is een gezonde mond? Bij een eerste kennismaking kijken mensen vaak als eerste naar de ogen of naar de lach. Om  een mooie lach te krijgen heb je in ieder geval gezond tandvlees nodig. Maar als je je mond niet goed verzorgt, kan je tandvlees gaan ontsteken. Welke problemen kunnen er ontstaan en wat kun je eraan doen.

Tandplaque

Als tanden en kiezen niet goed schoon worden gemaakt, ontstaat er tandplaque. Tandplaque ontstaat heel de dag door omdat het voornamelijk bestaat uit voedselresten, speeksel en bacteriën.  De bacteriën kunnen ontstekingen veroorzaken, zoals gingivitis en parodontitis. Bepaalde stoffen in het speeksel zullen de tandplak verharden of verkalken, waardoor tandsteen ontstaat. Op het tandsteen komt ook weer een laagje plaque met bacteriën die vervolgens weer zorgen voor een ontsteking van het tandvlees.

Gingivitis

Bacteriën die zich bevinden in de tandplaque zijn een risico voor ons lichaam. Als er veel van deze bacteriën in de mond aanwezig zijn, dan zal het lichaam daar direct op reageren. Er ontstaat een ontsteking van het tandvlees, het wordt rood, zwelt op en bloedt makkelijk. We spreken dan van gingivitis.

Parodontitis

Blijft een ontsteking van het tandvlees voor langere tijd aanwezig en wordt de plaque niet voldoende of helemaal niet verwijderd, dan zal de ontsteking zich uitbreiden naar het kaakbot. De ruimte tussen tand en tandvlees - de pocket - wordt dan alsmaar dieper. Er ontstaat een chronische ontsteking die we parodontitis noemen.

Gezondheidsrisico

Heb je last van parodontitis, dan heb je een grotere kans op hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Mensen met hart- en vaatziekten en met diabetes zijn gevoeliger voor het krijgen van parodontitis. Dit is ook het geval bij personen met reumatische  aandoeningen. Er wordt zelfs gesuggereerd dat parodontitis wel eens de aanleiding zou kunnen zijn van deze auto- immuunziekte.

Oorzaken van Parodontitis

Parodontitis kan door verschillende oorzaken ontstaan, bijvoorbeeld door:

  • bacteriën die aanwezig zijn in tandplaque;
  • een tekort aan verschillende voedingsstoffen;
  • te veel stress;
  • bepaalde medicatie die parodontitis kan verergeren;
  • chronische aandoeningen.

Reinig het gebit

Een gezonde mond bereik je onder andere met een goede mondhygiëne. Poets je gebit twee keer per dag met een handtandenborstel of een elektrische tandenborstel. Uit onderzoek blijkt dat het gebruik van een elektrische tandenborstel meer en beter tandplaque verwijdert dan wanneer je een handtandenborstel gebruikt.

Gebruik goede tandpasta

Over tandpasta valt heel veel te zeggen, want er zijn zo veel verschillende soorten te koop. Over het algemeen wordt er geadviseerd om een tandpasta met fluoride te gebruiken, maar er zijn situaties waarin men liever poetst met een tandpasta waar geen fluoride in zit. Als je geen last van cariës (gaatjes) hebt, is het geen probleem om een tandpasta zonder fluoride te gebruiken. De keuze voor een goede tandpasta hangt af van jouw wensen en van de situatie van jouw gebit.

Reinig ook interdentaal

Vervolgens moeten de ruimten tussen de tanden en kiezen gereinigd worden. Hiervoor kan je gebruikmaken van flossdraad, stokers of ragers. De grootte van de ruimte tussen de tanden en kiezen bepaalt welk hulpmiddel het meest geschikt is.

Vermijd stress

Parodontitis verergert in tijden van stress. Zorg er daarom voor dat je stress zo veel mogelijk vermijdt. Zorg voor voldoende rust en ontspanning. De allerbeste manier om te ontspannen is slapen. Ga op tijd naar bed en plan iedere dag een moment voor jezelf. Zo zorg je dat je lichaam weer in balans komt en ontstekingen in de mond zich niet zullen uitbreiden.

Eet gezond

Junkfood en suikerrijke producten verstoren de bacteriële samenstelling in je mond. Door veel groente en fruit en weinig tot geen junkfood en suikerrijke voedingsmiddelen te eten kan je de natuurlijke balans herstellen. Op deze manier zullen goede bacteriën vermeerderen, zodat zij het tandvlees en de tanden en kiezen tegen cariës, gingivitis en parodontitis kunnen beschermen.
 

Bron: Yvonne van Vugt (Therapeut & mondhygiënist) .

 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 

Bekijk ook:

Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017