Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Gezond>Pijn in je lijf

Gezond

Pijn in je lijf

17 april 2014
Deel met je vrienden
 
Pijn in je lijf
Pijn wordt ingedeeld in verschillende groepen. Dit wordt gedaan aan de hand van het soort pijn en de behandeling. Zo wordt er onderscheid gemaakt tussen hoofdpijn, kiespijn, kneuzingen, menstruatiepijn, zenuwpijn en lichaamspijn. Deze laatste groep is vervolgens onder te verdelen in gewrichtspijn, spierpijn en rugpijn.
 

Waarschuwing

Pijn is een natuurlijk beschermingsmechanisme van het lichaam: het waarschuwt ons dat er iets in het lichaam niet helemaal in orde is, dat je je lichaam hebt overbelast of dat je iets beter niet kunt doen. Ook zorgt pijn ervoor dat je een bepaald deel van je lichaam even ontziet, zoals bij een verstuiking.
 

Acuut of chronisch

Er kan sprake zijn van acute pijn of van chronische pijn. Acute pijn ontstaat vaak plotseling, is korte tijd heel hevig en gaat vaak snel weer over. De oorzaak van acute pijn is meestal een duidelijk aanwijsbare weefselbeschadiging door bijvoorbeeld verbranden, snijden, schaven, vallen, stoten, of kneuzen. Bij chronische pijn gaat het om pijn die langer aanhoudt - langer dan zes maanden -, die niet vanzelf overgaat en waarbij de oorzaak niet direct aanwijsbaar is. Het is belangrijk om met chronische pijn een arts of fysiotherapeut te bezoeken.
 

Rugpijn

De rug bestaat uit botten, gewrichten, spieren, banden en pezen en is daarom een ingewikkeld deel van je lichaam. Bijna iedereen heeft wel eens pijn in dit gebied gehad. Rugklachten ontstaan vaak door een verkeerde houding tijdens het zitten, lopen, liggen of tillen, een verkeerd matras of slecht schoeisel. Ook overgewicht, sportblessures, verkeerde bewegingen en overbelasting kunnen zorgen voor rugpijn. Het uit zich vaak in een stijf, pijnlijk en plankerig gevoel in spieren en botten. De meest voorkomende vorm van rugpijn is lage rugpijn. Dit maakt het functioneren lastig, want ook zitten en opstaan doet dan zeer. Met pijnstillers kun je de pijn wegnemen, maar bij lang aanhoudende rugpijn is het verstandig om een arts te raadplegen.
 

Spierpijn

Spieren zijn verantwoordelijk voor het laten bewegen van het lichaam en zijn daarom voortdurend aan het werk. Het lichaam bevat overal spieren, maar soms weet je niet eens van het bestaan van bepaalde spieren, totdat ze pijn gaan doen. Spierpijn ontstaat vaak door overbelasting van de gebruikte spieren in kwestie. De typische pijn ontstaat meestal na de inspanning, wanneer de spieren aan het herstellen zijn. Tijdens dit herstel worden afvalstoffen afgevoerd en wordt de spier van nieuwe energie voorzien. Het is een normaal en gezond proces, maar het kan flink zeer doen. Als je water drinkt en in beweging blijft, worden de afvalstoffen sneller afgevoerd. Bij erge pijn kun je een pijnstiller gebruiken of een spierwrijfmiddel.
 

Gewrichtspijn

Om je ledematen te kunnen buigen, strekken en draaien heb je gewrichten nodig. De meeste gewrichten bestaan uit twee botten met aan de uiteinden ervan kraakbeen. Het kraakbeen zorgt samen met een dikke slijmvlieslaag voor een glad oppervlak, zodat het bewegen van de gewrichten soepel verloopt. Gewrichtspijn wordt meestal veroorzaakt door slijtage in het gewricht - artrose genoemd -, waarbij de kwaliteit van het kraakbeen in het gewricht achteruitgaat. Hierdoor komen de verschillende delen van het gewricht op elkaar te rusten. Tijdens het bewegen schuren beide delen over elkaar heen, wat de typische pijn veroorzaakt.  
 

Artrose en artritis

Artrose kan ontstaan door ouderdom, overgewicht, (herhaalde) sportblessures en overbelasting van het gewricht. Een andere vorm van gewrichtspijn is een ontsteking in de gewrichten, dit heet artritis. Artritis wordt vaak veroorzaakt door reumatische aandoeningen. Kou kan gewrichtspijn verergeren, doordat 
kou de spieren en gewrichten stijver maakt. Een pijnstiller of een wrijfmiddel met pijnstiller kunnen de pijn verzachten.
 

Blijf bewegen!

Hoewel je bij lichaamspijn de neiging hebt om te gaan zitten of liggen, is het juist beter om in beweging te blijven. Ook al doet je lichaam pijn bij het bewegen! Luister hierbij wel naar je lichaam en de pijnsignalen die het afgeeft en doe het iets rustiger aan. Door te bewegen bevorder je de bloedsomloop, wat weer meehelpt om de afvalstoffen sneller af te voeren. Bij lichaamspijn is het vooral fijn om in water te bewegen, dus is zwemmen een echte aanrader. Water drinken helpt ook bij lichaamspijn, vooral wanneer je in behandeling bent bij bijvoorbeeld een fysiotherapeut, manueel therapeut of masseur. Door water te drinken voert je lichaam sneller de afvalstoffen af die vrijkomen bij massage. Bij lichaamspijn kun je een pijnstiller adviseren speciaal voor deze pijncategorie. Deze werken vaak langer door, zodat je klant beter kan functioneren. 
 

Menstruatiepijn

Hoewel menstruatiepijn een aparte pijngroep vormt, zou het eigenlijk ook onder lichaamspijn geschaard kunnen worden. Menstruatiepijn wordt veroorzaakt door krampen onder in de buik en ontstaat door het samentrekken van de baarmoederspieren. Dit samentrekken is nodig om het baarmoederslijmvlies af te kunnen stoten. Met warmte kunnen deze krampen vaak verzacht worden, maar een pijnstiller kan doorgaans ook helpen. Pijnstillers speciaal voor menstruatiepijn bevatten naast een pijnstillende stof meestal ook een ontspannende stof voor de baarmoeder. Deze stof zorgt ervoor dat de krampen minder heftig zijn, maar de baarmoeder wel haar werk kan blijven doen.
 
Bron: Lijfblad 3
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017