Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Gezond>Plantaardigheden: De mineraalzouten van dokter...

Gezond

Plantaardigheden: De mineraalzouten van dokter Schüssler

17 december 2015
Deel met je vrienden
 
Plantaardigheden: De mineraalzouten van dokter Schüssler

Schüssler-zouten, ook wel celzouten of mineraalzouten genoemd, danken hun naam aan de Duitse arts Wilhelm Schüssler. Hij leefde in de negentiende eeuw, in een tijd waarin de homeopathie sterk in opkomst was. Hij was zeer geïnteresseerd in de homeopathie, paste deze ook toe, maar vond de grote keuze in homeopathische geneesmiddelen een bezwaar. Hij ontwikkelde daarom een vereenvoudigde therapievorm, waarbij hij werkte met een beperkt aantal verschillende celzouten.

Overbelasting

Volgens de inzichten van dokter Schüssler was de oorzaak van ziekten te vinden in een falende lever- of nierfunctie. Als deze organen door overbelasting niet meer optimaal functioneren, vindt er in de celstofwisseling een verandering plaats en ontstaat er in de cellen een tekort aan mineraalzouten. Hierdoor kunnen zich allerlei gezondheidsproblemen openbaren. Door de mineraalzouten aan te vullen, kan het lichaam weer herstellen.

Mineraalzouten

Schüssler kwam voor zijn therapie uit op twaalf verschillende mineraalzouten. Als het lichaam gezond is, zijn deze twaalf zouten in een bepaalde verhouding aanwezig in iedere lichaamscel. Na zijn dood werden er door andere wetenschappers nog eens vijftien zouten aan toegevoegd, zodat er nu in totaal 27 zouten beschikbaar zijn. Deze extra zouten komen niet in alle lichaamscellen voor, maar zijn specifi ek aan bepaalde organen gebonden.

Bio-industrie

In principe kunnen we deze broodnodige mineraalzouten opnemen via ons voedsel, voornamelijk via groenten, fruit en granen. Maar door de manier waarop ons voedsel nu geproduceerd wordt - bio-industrie, het frequente gebruik van kunstmest en de glasteelt - bevat het vaak niet meer die diversiteit aan mineralen die in de volle grond aanwezig is.

Geen homeopathie

Schüsslers celzouttherapie berust op biochemie, niet op homeopathie. Schüssler-zouten worden weliswaar net als homeopathische geneesmiddelen verwreven, maar ze worden niet gepotentieerd, dat wil zeggen verdund en geschud. Ook werken Schüssler-zouten anders dan homeopathische geneesmiddelen. Ze vullen namelijk een tekort aan op celniveau, terwijl homeopathie het lichaam prikkelt om zichzelf te genezen.

Gezichtsdiagnose

Om vast te stellen welk mineraalzout iemand nodig heeft, bestaan verschillende methoden, zoals de gezichtsdiagnosemethode. Schüssler ontdekte al in zijn tijd dat innerlijke stofwisselingsstoornissen in het gezicht zijn af te lezen: kleuringen, plooien, pigmentvlekken en bollingen wijzen een therapeut met kennis van zaken op dit gebied de weg naar het ontbrekende mineraalzout.

Bron: Tekst: Lilian Peters
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017