Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Gezond>Problemen bij de spijsvertering

Gezond

Problemen bij de spijsvertering

07 januari 2015
Deel met je vrienden
 
Problemen bij de spijsvertering

De spijsvertering is een vernuftig systeem in ons lichaam dat ervoor zorgt dat voedingsstoffen uit eten en drinken worden gehaald. Het lichaam gebruikt deze voedingsstoffen om te kunnen functioneren. De stoffen die we niet nodig hebben, verlaten het lichaam via de stoelgang of de urine. Eigenlijk werkt het vanzelf en heb je hier weinig weet van. Totdat het eventjes wat minder goed werkt.

Maagzuur

Een belangrijk deel van de spijsvertering vindt plaats in de maag. Om het eten te kunnen verteren, wordt er in de maag maagzuur aangemaakt. Dit is een zure, bijtende vloeistof. Je maag is daar dankzij een dikke laag maagslijmvlies tegen bestand. Maar je voelt hoe zuur het is wanneer er een beetje terugloopt. Een zuurbrand voel je vooral achter het borstbeen en in de slokdarm. Brandend maagzuur kan door veel verschillende factoren worden veroorzaakt, zoals overvloedige, vette maaltijden, zwangerschap, overgewicht en het gebruik van alcohol.

Eerste hulp

Er zijn verschillende zelfzorggeneesmiddelen op de markt die kunnen helpen de zuurbrand te stoppen en de maag tot rust te laten komen. Er zijn drie soorten producten: 

  • antacida: deze neutraliseren het maagzuur en zetten het om in water en lichaamseigen stoffen;
  • H2-antagonisten: deze remmen de aanmaak van overtollig maagzuur;
  • protonpompremmers: deze blokkeren de ‘pomp’ die het maagzuur in de maag aanmaakt.

Stoelgang

De stoelgang is een belangrijk onderdeel van de spijsvertering. Deze kan op twee manieren van slag zijn, namelijk door diarree of obstipatie. Bij diarree wordt er te weinig water onttrokken aan de ontlasting, waardoor deze heel dun is. Bij obstipatie wordt er juist te veel water onttrokken, waardoor de ontlasting droog en taai wordt. Er zijn verschillende oorzaken voor, zoals een buikgriepvirus, iets verkeerds hebben gegeten, voedselintolerantie of een veranderd leefpatroon. Beide kwalen zijn niet prettig en aan beide is iets te doen. 

Diarree en obstipatie

Bij diarree is het aan te raden om een diarreeremmer te gebruiken. We spreken van diarree, als je meer dan drie keer in het uur een dunne, waterige ontlasting hebt gehad. Is er sprake van obstipatie dan is het gebruik van extra vezels en het drinken van veel water aan te raden. Ook kun je een product gebruiken dat de ontlasting op natuurlijke wijze zachter maakt. We spreken van obstipatie, als het normale stoelgangritme is veranderd en als je meerdere dagen aaneengesloten geen stoelgang hebt gehad. 

Tips & tricks

  • Eet geen overvloedige maaltijden, maar neem kleinere porties verdeeld over de dag.
  • Vaak last van brandend maagzuur? Probeer de oorzaak te achterhalen en je eetpatroon te veranderen.
  • Drink bij brandend maagzuur (lauwe) melk of eet wat vla. De melkzuurbacteriën brengen je slokdarm en maag tot rust.
  • Last van obstipatie? Geen stress. Neem de tijd om naar de wc te gaan en zet geen druk. Persen kan de vorming van aambeien namelijk vergroten. Drink extra water, ga als er aandrang is en eet volkorenbrood, zilvervliesrijst en rauwkost.
  • Let op bij diarree die langer dan drie dagen aanhoudt, vooral bij ouderen en kleine kinderen. Er kan namelijk uitdroging ontstaan. Met ORS kun je dit voorkomen. Ook cola drinken en soepstengels of zoute crackertjes eten ondersteunen hierbij.
  • Raadpleeg een arts, bij twijfel en als de klachten lang aanhouden
Bron: Tekst: Berry de Nijs
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017