Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Gezond>Slechte adem, wat kun je ertegen doen?

Gezond

Slechte adem, wat kun je ertegen doen?

13 augustus 2015
Deel met je vrienden
 
Slechte adem, wat kun je ertegen doen?

Durf jij het tegen iemand te zeggen als hij of zij een slechte adem heeft? Slechte adem of halitose is een veelvoorkomend probleem. In zo’n 90% van de gevallen komt het vanuit de mondholte. Het hebben van halitose is erg vervelend. Het heeft invloed op het sociaal functioneren. Als er sprake is van schaamte voor de slechte adem kun je zelfs in een sociaal isolement terechtkomen.

Oorzaken van halitose

Er zijn verschillende oorzaken voor een slechte adem. Als je last hebt van een slechte adem is het verstandig om op zoek te gaan naar de oorzaak van halitose. Als je eenmaal de oorzaak weet, kun je op zoek naar de juiste aanpak.

Bacteriën in tandplaque 

In de meeste gevallen wordt een slechte mondgeur veroorzaakt door bacteriën die zich in tandplaque bevinden. Vooral de bacteriën op het achterste gedeelte van de tong zijn hier de oorzaak van. Deze bacteriën produceren in grote hoeveelheden de gassen zwavelwaterstof en methylmercaptaan, die de onaangename geur veroorzaken. Maar ook bacteriën elders in de mond kunnen zwavelgeuren produceren en zorgen voor orale halitose. Als er sprake is van een ontsteking van het tandvlees zoals gingivitis en parodontitis (gevorderde ontsteking), dan zijn er een groot aantal slechte bacteriën aanwezig in de mond en is de kans groot dat de adem niet fris ruikt.

Voedingsgerelateerde oorzaken

Sterk ruikende voedingsmiddelen zoals ui en knoflook en verschillende kruiden kunnen voor een onaangename geur zorgen. Maar ook alcoholhoudende producten en roken geven een slecht ruikende adem. Een slechte adem die wordt veroorzaakt door roken, sterk gekruid eten en alcohol wordt doorgaans wel redelijk geaccepteerd in onze maatschappij.

Slechte spijsvertering

Een slechte adem kan ook veroorzaakt worden door een niet goed werkende alvleesklier. Stress, een tekort aan vitaminen en mineralen, te veel calorieën, te weinig – maar ook te veel! – bewegen en te veel alcohol zijn allemaal factoren die effect hebben op de functie van de alvleesklier. Zij kunnen ervoor zorgen dat de spijsvertering niet optimaal is, met een slechte adem tot gevolg. 

Infecties

Behalve ontstekingen in de mond kunnen ontstekingen van de keel of bijholten ook zorgen voor een onaangename geur. Als de ontsteking weg is, zal de slechte mondgeur weer verdwijnen.

Wat kun je doen tegen een slechte adem?

  • Ga op zoek naar de oorzaak van de slechte adem. Door de oorzaak aan te pakken, is de kans op succes het grootst.
  • Verwijder de tandplaque. Het lijkt simpel, maar om orale halitose op te lossen moeten de bacteriën zo veel mogelijk uit de mondholte verwijderd worden. Gebruik hiervoor een tandenborstel en een interdentaal – tussen de tanden en kiezen – reinigend hulpmiddel zoals een stoker, rager of flossdraad. Reinig de tong met een tongschraper.
  • Eet voldoende groenten en fruit. De bacteriën die onaangename geuren veroorzaken, leven vooral op suiker- en zetmeelrijke producten. Vermijd deze producten zo veel mogelijk en vervang ze door groente en fruit. Neem het liefst bij iedere maaltijd groente en/of fruit, want hierdoor zorg je voor een goede balans tussen goede bacteriën en slechte, zwavel producerende bacteriën.
  • Stop met roken en beperk alcoholgebruik. Zorg voor een goede spijsvertering door stress te beperken. Zorg voor voldoende vitaminen en mineralen uit groenten en fruit, beperk het aantal maaltijden op een dag en beweeg voldoende.
Bron: Tekst: Yvonne van Vugt
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 

Bekijk ook:

Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017