Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Gezond>"Stel je smaak op de proef"

Gezond

"Stel je smaak op de proef"

05 april 2016
Deel met je vrienden
 
"Stel je smaak op de proef"

We beginnen ons leven met zoete moeder- of poedermelk en maken daarna een ontwikkeling door naar steeds vaster voedsel. Een hele verandering. Toch blijven we zoete smaken herkennen als het meest ‘veilig’. Andere smaken moeten we leren waarderen. Een paar keer iets proeven is nodig voordat we het écht lusten. Hoe komt het dat de één een pietlut is en de ander wel alles naar binnen stopt? Leren waarderen is mogelijk. Want waar een wil is, is een weg!

Proefvermogen

Aan het begin van ons leven hebben we de meeste smaakpapillen. Naarmate we ouder worden, gaan we dus steeds minder goed proeven. Van jongs af aan is het verstandig dat vermogen om te proeven goed te benutten. Geef kinderen als ze beginnen met bijvoeding eerst vijf dagen achter elkaar dezelfde soort groente, steeds in een iets grotere portie. Dit zorgt ervoor dat het kind de smaak beter onthoudt en herkent. Grote kans dat het in het begin rare gezichten zal trekken. Dat komt doordat zo’n ukkie de smaak nog niet gewend is. De structuur van eten bepaalt ook in belangrijke mate hóe wij iets proeven. Varieer dus met gepureerd, gekookt, gestoomd, gebakken of geraspt voedsel: mogelijkheden te over.

Tijd en aandacht

Al onze zintuigen hebben invloed op de beleving van smaak. Je eten smaakt veel minder lekker met een verstopte neus en iets wat je er vies uit vindt zien, heeft meestal ook een vervelende bijsmaak. Het eten van dingen die we lekker vinden, geeft een fijn gevoel. Je kent de bekende uitspraak: ‘Liefde gaat door de maag’! Dat geldt wat mij betreft voor vrouwen net zo goed als voor mannen. Extra tijd en aandacht staan voor de liefde die je proeft in een goed bereide maaltijd. Met koken is het een uitdaging een gerecht ‘rond’ van smaak te krijgen. Daarmee bedoel ik dat alle vijf de smaken die we kennen aanwezig zijn. Dit zijn de smaken zout, zuur, bitter, zoet en umami. Deze laatste smaak is wat minder bekend en staat voor hartig, bijvoorbeeld de smaak van bouillon en van olijven.

Vers en puur

Helaas raken onze smaakpapillen snel verpest door kunstmatige kleur-, geuren smaakstoffen. Deze zitten vaak in voorverpakte maaltijden, soepen en sauzen. Deze stoffen blokkeren het vermogen om goed te kunnen proeven en ze geven de hersenen een seintje om te willen blijven eten waardoor je ongemerkt te veel en onbedachtzaam eet. Dit is gevaarlijk voor je dagelijkse energieniveau, maar ook voor de gezondheid van je lichaam op lange termijn. Gebruik daarom zoveel mogelijk verse kruiden en pure producten om je maaltijden en tussendoortjes te bereiden. En varieer met smaken. Zo proef je meer en beleef je het intenser.

Bron: Tekst: Annemarije Roos
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 

Bekijk ook:

Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017