Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Gezond>Stoppen met roken makkelijker met een goed advies

Gezond

Stoppen met roken makkelijker met een goed advies

12 februari 2015
Deel met je vrienden
 
Stoppen met roken makkelijker met een goed advies

Wanneer op 31 december de klok om middernacht 12 slaat en het nieuwe jaar aan je voeten ligt, dan maken de meeste mensen goede voornemens. Het nieuwe jaar is als een schone lei die je opnieuw kunt beschrijven en waarop je jezelf opnieuw mag uitvinden. Gezonder leven, meer bewegen en die winterkilo’s eraf werken zijn veel gehoorde goede voornemens. Evenals stoppen met roken. En dat is niet altijd even makkelijk. Zo kun jij je klant helpen succesvol te stoppen met roken.

Stop voor jezelf

De belangrijkste reden om te stoppen met roken moet uit jezelf komen. Alleen dan zal je de stoppoging om kunnen zetten in een rookvrij leven. Wanneer je het voor een ander doet, dan kan de motivatie gauw ver te zoeken zijn. Doe het dus echt voor jezelf.

Gebruik hulpmiddelen

Roken is een verslaving. Dat weet iedereen, zelfs de meest verstokte kettingroker. Dat maakt het succesvol stoppen zo moeilijk, want je lichaam zal het je – vooral in het begin – erg moeilijk maken met allerlei afkickverschijnselen. Je ontzegt je lichaam namelijk een dosis nicotine dat het absoluut wil hebben. Adviseer stoppers daarom om een hulpmiddel te gebruiken, zoals nicotinezuigtabletten, -kauwgom, -verstuivers of -pleisters.

Advies bij hulpmiddelen

Een belangrijk aspect bij de keuze in hulpmiddelen is dat het moet passen bij de stopper. Wil iemand graag zelf inzicht hebben in de momenten waarop hij een hulpmiddel gebruikt? Dus bijvoorbeeld als de zin in een sigaret echt ondraaglijk is? Dan adviseer je zuigtabletten, een verstuiver of kauwgom. De stopper kan hiermee zelf bepalen of en wanneer hij wat gebruikt. Wil je klant liever de hele dag doorkomen zonder gedoe? Dan is een nicotinepleister aan te raden. Let erop dat er geen pleisters, kauwgom, verstuiver of zuigtabletten tegelijk gebruikt worden! Dit kan namelijk schadelijk zijn. Evenals het gebruik van hulpmiddelen in combinatie met roken.

E-sigaret

Een ander hulpmiddel dat de laatste jaren erg in trek is, is de e-sigaret. Deze elektrische sigaret bevat capsules waar wel nicotine en de smaak van tabak in is verwerkt, maar die de schadelijke effecten van tabak niet bevat. Bovendien adem je geen rook uit, maar waterdamp. Vapen wordt dit ook wel genoemd en er zijn verschillende smaken in omloop. Maar je stopt dan niet echt met roken: je bouwt het gebruik van nicotine namelijk niet af. Het kan wel een schoon alternatief bieden voor de gewone sigaret.

Hulp van anderen

Naast een goed advies op het gebied van zelfzorgmiddelen om te stoppen met roken, zijn er ook andere adviezen die je je klant mee kunt geven. Zo is het bijvoorbeeld goed als de stopper zijn of haar omgeving vertelt dat hij of zij is gestopt met roken. Erover praten helpt je namelijk door die moeilijke momenten heen. Ook kom je geheid mensen tegen die ook ooit zijn gestopt en die bereid zijn om te helpen.

Diep ademhalen

Wanneer je stopt met roken, is het stoppen met het opsteken van een sigaret niet altijd het moeilijkste, maar het weerstaan van de schreeuw om nicotine van je lichaam. Troost een klant met de gedachte dat deze schreeuw vaak met een paar minuten ook weer afneemt. Adviseer de stopper om tijdens zo’n moment diep in en uit te ademen, zodat je wat rustiger wordt. Ook kan het helpen om een glas water te drinken. Probeer om op deze momenten niet te gaan snoepen.

Help je handen

Roken is daarnaast ook een fysieke bezigheid. Mensen die stoppen, weten zich daarom vaak geen raad met hun handen en gaan vaak snoepen om toch die hand-mondbeweging te hebben. Weet de stopper niet wat hij of zij met de handen moet doen? Adviseer dan om wat anders te gaan doen. Misschien is het wel een goed moment om te leren schilderen of jongleren. Zo geef je de handen iets anders te doen.

Doorbreek sociale sleur

Roken wordt vaak geassocieerd met een kop koffie, lekker eten of stappen met vrienden. Het wordt eigenlijk gekoppeld aan sociale en gezellige bezigheden. Doorbreek het patroon, zodat de drang naar een sigaret vermindert. Drink bijvoorbeeld op een ander tijdstip dan je gewend was een kop koffie, of neem op je normale tijd een kop thee of zuivel. Ga eens naar een ander café – eentje die je niet direct met roken associeert. Door het sociale patroon te doorbreken maak je het stoppen voor jezelf makkelijker.

Beloon jezelf

Een reden om te stoppen met roken is – naast natuurlijk de gezondheid – dat je er geld aan over zou houden. Maar als je het later aan een gestopte roker vraagt, zou hij of zij niet eens weten of het daadwerkelijk geld scheelt. Adviseer dan eens om het geld dat je klant zou uitgeven aan een pakje sigaretten of shag daadwerkelijk in een spaarpot te doen en dat te gebruiken om zichzelf mee te belonen tijdens het stoppen. Zo kan de stopper bijvoorbeeld kleine cadeautjes voor zichzelf kopen, wanneer hij of zij een week, twee weken, een maand of langer niet gerookt heeft. Misschien komen ze dan die ene dure geur dan wel bij je halen.

Veel succes

Wens je klant heel veel succes met het stoppen en vertel dat hij of zij altijd welkom is in de winkel voor extra advies of voor een ‘hart onder de riem’. Dat zal zeker gewaardeerd worden.

Bron: Tekst: Berry de Nijs
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 

Bekijk ook:

Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017