Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Gezond>Supervoedsel, oftewel superfoods

Gezond

Supervoedsel, oftewel superfoods

16 december 2015
Deel met je vrienden
 
Supervoedsel, oftewel superfoods

Supervoedsel willen we allemaal wel. Sommigen beweren dat het een hype of trend is. anderen vinden het een marketingstrategie… Het heeft in ieder geval invloed op ons aanbod in de schappen.

Wat is superfood?

Superfood is een verzamelnaam voor een aantal voedingsmiddelen die rijk zijn aan essentiële voedingsstoffen, dat wat ons lichaam niet zelf kan aanmaken maar wel via voeding hoort binnen te krijgen. Superfoods zijn vaak biologisch en niet verbouwd met behulp van chemicaliën, pesticiden of andere giftige stoffen die de groei kunnen beïnvloeden. Wanneer voeding minimaal 12 positieve eigenschappen voor de algehele gezondheid heeft, mag je het superfood noemen. `Normale´ voeding bevat steeds minder goede voedingsstoffen, dit verklaart misschien de hype rond superfoods. Het kan een perfecte aanvulling zijn als bepaalde voedingsstoffen ernstig gemist worden. David Wolfe heeft een boek geschreven over superfoods en per soort onderzocht wat de voordelen kunnen zijn.

Eet verantwoord

Hoe puurder een product, hoe meer voedingswaarde. Wil je superfoods laten bijdragen aan een gezonde levensstijl, dan is het een onderdeel van het totaalplaatje. Het compenseert geen slechte (eet)gewoontes. Het is ook niet de bedoeling om eenzijdig te gaan eten. Variatie is alles, ook hierin. Wat ook meespeelt, is de vraag hoe de voedingsmiddelen worden verbouwd en waar ze soms vandaan moeten komen. Is het wel zo bewust en verantwoord om je gojibessen helemaal uit de Tibetaanse Hooglanden te laten komen? Dat moet iedereen uiteraard zelf beslissen. We vinden het inmiddels ook heel gewoon om bananen uit Indonesië te eten.

Honing

Bekende superfoods zijn: gojibes, chiazaad, hennepzaad, tarwegras en macapoeder. Honing is ook een mooi voorbeeld, verkrijgbaar bij de plaatselijke imker om de hoek. Wel oppassen met het gebruiken van warme honing, want als honing warmer is dan 37 graden, gaan alle gezonde voedingsstoffen en mineralen verloren. Zeg dus tegen honing: ik lust je wel rauw! Iets minder bekend maar ook heel mooie producten die de bijen voor ons maken, zijn bijenpollen en propolis. Dit zijn weerstand verhogende middelen, omdat het immuunsysteem wordt ondersteund.

Quinoa

Ook heel rijk aan essentiële voedingsstoffen, vetzuren en mineralen is quinoa - dit spreek je uit als `kienwa´. Quinoa is inmiddels een van de bekendere superfoods en lijkt bij de granen te horen, maar dat is het niet. Voor wie glutenvrij wil eten, is quinoa zeer geschikt om toe te voegen aan de maaltijd, bijvoorbeeld in een salade. Quinoa smaakt een beetje nootachtig.

Alles van ver lekker? Nee, dichtbij hebben we ook fantastisch mooi supervoedsel tot onze beschikking. Doe je ogen open, varieer en eet!

Bron: Tekst: Annemarije Roos
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017