Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Gezond>Vijf vragen over kalknagels beantwoord

Gezond

Vijf vragen over kalknagels beantwoord

10 maart 2014
Deel met je vrienden
 
Vijf vragen over kalknagels beantwoord
Zo’n tien procent van de bevolking heeft er last van: onychomycose, beter bekend als een schimmelnagel of kalknagel. Hoewel we nog even op de zomer moeten wachten, is dit het moment om te beginnen met het behandelen van een kalknagel. Dan kun je deze zomer schaamteloos die leuke sandaaltjes of slippertjes aan. Lijfblad beantwoordt vijf klantvragen over kalknagels.
 

Hoe ontstaat een kalknagel?

Een kalknagel wordt veroorzaakt door een schimmelinfectie. Dezelfde schimmels die voor voetschimmel kunnen zorgen - dermatofyten geheten - kunnen ook een kalknagel veroorzaken. Dit doen ze door zich in de nagel te nestelen, als deze beschadigd is. 
 

Hoe herken ik een kalknagel?

Een kalknagel kan, kort gezegd, drie kenmerken hebben, afhankelijk van de fase waarin de infectie verkeert. Het begint vaak met een verkleuring van de nagelranden en vervolgens van de nagel zelf. Deze kan witgeel, groen tot zelfs bruin kleuren. Ook de nagelstructuur verandert. Een kalknagel is dik, ruw, brokkelig en breekbaar. De nagel kan op den duur zó dik worden dat het dragen van schoenen pijn kan doen. In een vergevorderd stadium kan een kalknagel in sommige gevallen gedeeltelijk of helemaal loslaten. Twijfelt je klant of het om een kalknagel gaat? Adviseer hem of haar dan even langs de huisarts of (medisch) pedicure te gaan.
 

Is een kalknagel besmettelijk?

Ja, een besmetting is helaas zo gebeurd. De veroorzakers van kalknagels bevinden zich graag in vochtige omgevingen, zoals doucheruimtes en zwembaden. De kans op besmetting is in deze ruimtes dus het grootst. De schimmels blijven hier achter op de natte vloer, waar iedereen vervolgens doorheen loopt. Als je een beschadigde nagel hebt of bijvoorbeeld een verminderde weerstand, is de kans groter dat de schimmel kan ‘binnendringen’. Als je al een kalknagel hebt, is het helemaal oppassen geblazen. Je kunt niet alleen anderen besmetten, maar ook je eigen voeten. Zo loop je binnen een mum van tijd niet met één, maar met meer kalknagels. Snel behandelen dus! Nu beginnen met behandelen betekent mooiere voeten in de zomer
 

Hoe behandel ik een kalknagel?

Kalknageloliën, kalknagelpennen, of een tube met een speciale tip… er zijn verschillende zelfzorgartikelen die kalknagels behandelen. Laatstgenoemde hoeft slechts één keer per dag aangebracht worden en bevordert het herstel en verbetert het uiterlijk van kalknagels. Een dun laagje over de gehele nagel en onder de vrije nagelrand maakt schimmel- en bacteriegroei onmogelijk. Hoewel het uitgroeien van de nagel zo’n negen tot twaalf maanden duurt, is maanden wachten op de eerste verbetering niet nodig. Dit product laat al na twee weken verbetering zien. Voor een significant resultaat is het wel belangrijk zo’n drie tot zes maanden door te gaan met de behandeling. 
 

Hoe voorkom je een kalknagel?

  • draag schoenen of slippers in openbare doucheruimtes of zwembaden;
  • houd de nagels kort en knip ze recht af;
  • trek iedere dag een paar schone - liefst katoenen - sokken aan;
  • draag ademende schoenen;
  • droog de voeten en tenen goed af na een bad of douche.
Bron: Lijfblad 2
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017