Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Gezond>Voedingsexpert: Allergie bij kinderen

Gezond

Voedingsexpert: Allergie bij kinderen

07 oktober 2015
Deel met je vrienden
 
Voedingsexpert: Allergie bij kinderen

Een allergie heeft meer impact op het dagelijks leven dan men soms denkt! Bij een allergie reageert het lichaam op een manier die niet gewenst is.

De oorzaak hiervan is dat het afweersysteem stoffen van buitenaf niet goed kan verwerken. Bekende voorbeelden hiervan zijn pollen in de lucht of huisstofmijt, maar ook veel voedingsmiddelen kunnen een heftige reactie veroorzaken. Zo kan er sprake zijn van jeuk, buikpijn, diarree, maar soms zijn de klachten wat vager. Vooral bij (kleine) kinderen is het een uitdaging de oorzaak te traceren.

Meest voorkomende voedselallergieën:

  • koemelk
  • sojamelk
  • noten
  • tarwe en andere granen die gluten bevatten
  • ei
  • vis

Oorzaak?

Omdat we niet alle stappen van onze spijsvertering goed kunnen waarnemen, is het soms een hele puzzel te achterhalen welk voedingsmiddel een reactie veroorzaakt. Er kunnen testen worden gedaan om te achterhalen of het lichaam antistoffen aanmaakt. Overigens is het ook mogelijk om een bepaald voedingsmiddel dat vermoedelijk een allergische reactie geeft tijdelijk te vermijden en daarna wel weer te eten of drinken. Bij een gezonde spijsvertering functioneert het darmslijmvlies optimaal. Als er sprake is van een allergie is het darmslijmvlies ‘beschadigd’. Het tijdelijk vermijden van bijvoorbeeld koemelk en producten waarin dit verwerkt is, zorgt ervoor dat het darmslijmvlies zich kan herstellen. Pas wel op met het schrappen van meerdere voedingsmiddelen uit het dieet, zeker bij kinderen. Het is belangrijk dat ze geen voedingsstoffen gaan missen.

Koemelkallergie

Bij kinderen tot 1 jaar gaat het in de meeste gevallen om een koemelkallergie. Doordat het maag-darmkanaal dan nog niet volledig ontwikkeld is, komt het regelmatig voor dat baby’s koemelk niet goed kunnen verteren. Vooral de ontlasting kan veel informatie geven over de spijsvertering. Een grote ‘verklikker’ van darmproblemen is de huid, bij eczeemklachten is het vaak lonend om de darmflora te ondersteunen en weer in balans te krijgen. Nog een manier om de kans op allergieën bij kinderen te verkleinen, is het geven van borstvoeding in plaats van flesvoeding. Kijk op www.borstvoeding.com voor wel 101 redenen om te kiezen voor borstvoeding.

Infectie of allergie?

Kinderen hebben gemiddeld één keer per jaar te maken met een infectie. Koorts is dan een reactie van het lichaam; het immuunsysteem is aan het werk. Het is belangrijk om dit niet te onderdrukken. Blijft een kind erg lang verkouden en zich lamlendig voelen, vergeet dan niet om te overwegen of er sprake kan zijn van een allergie. Schakel professionele hulp in om te voorkomen dat het kind achterblijft in de ontwikkeling. Maak kinderen van jongs af aan duidelijk dat gezondheid kostbaar is!

 

Bron: Tekst: Annemarije Roos, voedingsexpert
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 

Bekijk ook:

Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017