Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Gezond>Voedselintolerantie versus voedselallergie

Gezond

Voedselintolerantie versus voedselallergie

28 oktober 2014
Deel met je vrienden
 
Voedselintolerantie versus voedselallergie

Het zijn twee termen die je veel hoort: voedselintolerantie en voedselallergie. Soms worden ze zelfs door elkaar gebruikt. Je kunt immers in beide gevallen ergens niet tegen. Toch is er een groot verschil tussen voedselintolerantie en voedselallergie.

Voedselintolerantie

Bij voedselintolerantie ben je niet allergisch voor een bepaalde stof in voeding, maar kun je die stof simpelweg moeilijk verdragen of verteren. Neem bijvoorbeeld een van de meest voorkomende voedselintoleranties, namelijk lactose-intolerantie, waarmee bijvoorbeeld het personage Leonard uit de populaire tv-serie The Big Bang Theory kampt. Bij lactose-intolerantie kan het lichaam niet goed omgaan met bepaalde lactaten uit koemelk. Omdat maag en darmen niet precies weten hoe ze de stoffen moeten afbreken, kunnen er ongewenste lichamelijke reacties ontstaan, zoals boeren, zure oprispingen, misselijkheid met soms overgeven, darmkrampen en winderigheid. Dit kan natuurlijk vervelend zijn, maar gelukkig is het niet heel ernstig. Bovendien kun je het vaak makkelijk oplossen door bepaalde voeding te vervangen en datgene waar je intolerant voor bent te laten staan. Zo kun je bijvoorbeeld koemelk vervangen door geitenmelk.

Voedselallergie

Wanneer je echter allergisch bent voor voedingsstoffen, dan zal het lichaam veel heftiger reageren. Dit heeft te maken met hoe het lichaam op bepaalde stoffen reageert. Zo kan het lichaam zelfs onschuldige enzymen of eiwitten aanvallen, omdat ze worden aangezien voor ziektekiemen. Denk bijvoorbeeld aan andere soorten allergieën, zoals hooikoorts en huisstofmijt. Hierbij kan een onschuldig stofje, zoals pollen of huisstofmijt, voor grote reacties in het lichaam zorgen. Dat heeft te maken met het vrijkomen van histamine in de hersenen, een stof die wordt aangemaakt om indringers te kunnen verwijderen. Dit kan allerlei gevolgen hebben, zoals een opgezette keel, bultjes en aften in de mond, eczeem, een algeheel gevoel van ziek zijn, zwellingen van slijmvliezen en lymfeklieren, opgezwollen ogen, jeuk, huiduitslag, koortsrillingen en in heel erge gevallen een anafylactische shock. Ook misselijkheid en overgeven, zoals bij buikgriep of voedselvergiftiging, komen voor als gevolg van een voedselallergie. Een voedselallergie is daarom een stuk ernstiger en het is verstandig om altijd goede medicijnen bij je te dragen, als je hier last van hebt. Om bij The Big Bang Theory te blijven: het personage Howard heeft een ernstige pinda-allergie, waarbij hij in no time opzwelt, als hij maar een beetje in de buurt van pinda’s komt en hij gaat het huis niet uit zonder zijn prikpen. Bij een voedselallergie is het heel belangrijk om de allergeen, de stof waar je allergisch voor bent,  te vermijden en de ingrediënten op verpakkingen van voedsel goed te lezen.

Verschil

Het grote verschil tussen voedselintolerantie en voedselallergie is dat je lichaam bij een intolerantie niet kan omgaan met een bepaalde voedingsstof en dat er bij een allergie een allergische reactie ontstaat. Helaas wordt een milde allergie nog weleens aangezien voor voedselintolerantie. Raadpleeg daarom bij twijfel altijd een arts, want een allergie is heel wat anders dan intolerantie. 

Do’s & don’ts

Doen:

  • houd een voedingsdagboekje bij;
  • raadpleeg bij klachten de huisarts of een voedingsdeskundige voor bijvoorbeeld een allergietest;
  • pas je voeding aan;
  • zorg dat je altijd antihistamine of andere medicijnen bij je hebt;
  • bedenk dat er in bepaalde voedingsmiddelen, zoals dieetvoeding, voedingssupplementen en babyvoeding, allergenen kunnen zitten.

Niet doen:

  • producten eten of drinken waar je allergisch voor bent;
  • ga niet experimenteren met voeding.
Bron: Lijfblad 07/ Berry de Nijs
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017