Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Gezond>Voetverzorging

Gezond

Voetverzorging

12 mei 2015
Deel met je vrienden
 
Voetverzorging

Nu de winter achter ons ligt, maken sloffen, laarzen en Uggs plaats voor sandaaltjes en slippers. Het is dus de hoogste tijd om de voeten zomerklaar te maken. Dat is niet voor iedereen alleen een kwestie van eelt verwijderen en de teennagels lakken. Als je klant voetproblemen heeft, zoals likdoorns, kalknagels of voetschimmel, is er meer werk aan de winkel.

Likdoorns

Likdoorns zijn eeltige knobbels op de voeten, meestal aan de buitenzijde van de grote of kleine teen. Ze worden ook wel eksterogen genoemd vanwege de zwarte kern. Likdoorns ontstaan door knellende schoenen of een afwijkende manier van lopen, waardoor extra druk op de tenen of andere plekken van de voet ontstaat. Ze ontstaan dus als gevolg van een natuurlijke reactie van de huid: overal waar de huid onder druk staat of harder dan gemiddeld slijt, wordt extra veel hoornlaag gevormd. Onder de voet, aan de elleboog en in de handen als iemand zwaar werk doet, is deze extra hoornlaag heel nuttig. Aan de zijkant van de voet of op de tenen is het echter alleen maar lastig.

Advies bij likdoorns

Het allerbeste dat je kunt doen om likdoorns te voorkomen, is schoenen dragen die goed passen. Als het daarvoor te laat is, kun je zelfzorggeneesmiddelen met salicylzuur gebruiken. Dat maakt de huid namelijk zacht. Ook zijn er speciale pleisters verkrijgbaar die je op de likdoorn kunt plakken. Als na ongeveer een week de likdoorn zacht is geworden, dan kan die gemakkelijk met de hand worden verwijderd.

Kalknagels

Een kalknagel is onschuldig, maar ziet er niet mooi uit. Het is een geel- of witgekleurde nagel met een verdikte, brokkelige structuur. Ze worden ook wel schimmelnagels genoemd. De veroorzaker van kalknagels is een schimmel, die meestal nestelt op een lastig te bereiken plek onder de nagel en helaas besmettelijk is. 

Advies bij kalknagels

Een kalknagel geneest niet vanzelf en het is lastig om ervan af te komen. Voorkomen is in dit geval echt beter dan genezen! Dit doe je door je voeten goed schoon en droog te houden. Bij kalknagels kun je kalknagelolie of speciale stiften adviseren. Het middel moet dagelijks of meerdere keren per dag aangebracht worden op de besmette nagel en het nagelbed. Volhouden is echt nodig, want het kan maanden duren voordat de nagel volledig genezen is.

Voetschimmel

Voetschimmel, ook wel zwemmerseczeem genoemd, is te herkennen aan een geïrriteerde en schilferende huid onder en opzij van de voeten en tussen de tenen. Door de voetschimmel ontstaan er soms blaasjes en vaak jeukt het. De plekken kunnen ook licht pijnlijk zijn. Mensen met voetschimmel hebben vaak ook last van zweetvoeten. Warmte en vocht (zweet) bevorderen de woekering van de voetschimmel. De voetschimmel is vooral in zwembaden en doucheruimtes van bijvoorbeeld sportscholen te vinden.

Advies bij voetschimmel

Net als bij kalknagels, is voetschimmel te voorkomen door goede hygiëne. Was de voeten elke dag en droog ze vooral goed af, ook tussen de tenen. Gebruik bij voorkeur steeds een schone handdoek, omdat de schimmel zo besmettelijk is. Zelfzorggeneesmiddelen tegen voetschimmel zijn verkrijgbaar in diverse vormen: poeders, lotions, crèmes en zalven. Al deze middelen bevatten stoffen die de voetschimmel doden. Daarnaast bevatten de middelen soms salicylzuur om de huid wat zachter en dus meer doorlaatbaar te maken. Zijn de geïrriteerde plekken verdwenen, dan moet de behandeling nog een à twee weken voortgezet worden om een opleving van de voetschimmel te voorkomen.

Gratis Zelfzorg-app

Alle informatie over zelfzorg en zelfzorgproducten is ook te raadplegen via de Zelfzorg-app. De app is gratis en is geschikt voor zowel de iPhone als Android-telefoons. Ook kun je met deze app de streepjescode van een product scannen en de originele bijsluiter downloaden en bekijken zonder de verpakking te hoeven openen. Handig op de winkelvloer bij het adviseren en handig voor de klant om thuis alles nog eens rustig na te lezen.

Bron: Tekst: Anne-Marie Huikeshoven, Zelfzorg.nl
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 

Bekijk ook:

Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017