Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Gezond>Voortdurend in ontwikkeling: het afweersysteem...

Gezond

Voortdurend in ontwikkeling: het afweersysteem van kinderen

10 maart 2014
Deel met je vrienden
 
Voortdurend in ontwikkeling: het afweersysteem van kinderen
Wanneer je wordt geboren, krijg je de eerste weerstand mee van je moeder. ook via de moedermelk en flesvoeding wordt een baby de eerste maanden zo goed mogelijk beschermd. toch moet het lichaam van een baby, peuter, kleuter en kind wennen aan allerlei lichaamsvreemde stoffen om hem heen. Denk hierbij aan mogelijke allergenen en natuurlijk bacteriën en virussen. Het afweersysteem heeft veel te leren.
 

Leerproces

Het immuunsysteem leert iedere dag. Het komt namelijk de hele dag in aanraking met lichaamsvreemde stoffen, zowel thuis als in de bus, het winkelcentrum of op school. Soms moet het afweersysteem hard aan de slag om een ziektekiem het lichaam uit te werken. Meestal uit zich dit bij baby’s en kinderen in een flinke verkoudheid of een bekende kinderziekte, zoals waterpokken of de mazelen. Ziek of verkouden worden is dus helemaal niet erg: het afweersysteem leert namelijk tijdens dit proces wat het met een bepaald virus moet doen en slaat dit op voor een volgende keer. Komt het lichaam opnieuw in aanraking met hetzelfde virus, dan zal het kind er niet ziek van worden, omdat het afweersysteem weet wat het nu moet doen.
 

Chronisch verkouden

Soms lijkt het wel of kinderen chronisch verkouden zijn. Dat komt, omdat het afweersysteem nog zoveel te leren heeft. Kinderen zijn gemiddeld zes keer per jaar flink verkouden. Kleine kinderen zijn vaker verkouden dan oudere kinderen, want zij hebben een beter afweersysteem, dat al meer geleerd heeft.
 

Hulp

Omdat veel kinderziektes aardig hun tol kunnen eisen van kleine kinderen en baby’s, biedt de overheid een helpende hand door middel van een vaccinatieprogramma. Het Rijksvaccinatieprogramma is ingesteld om kinderen te beschermen tegen bijvoorbeeld difterie, kinkhoest en polio. Het afweersysteem krijgt op deze wijze hulp om zich te wapenen tegen deze ziektes. 
 

Het Rijksvaccinatieprogramma

Het vaccinatieprogramma bestaat voor jongens uit drie en voor meisjes uit vier fasen. De eerste fase start wanneer een baby 6 tot 9 weken oud is en eindigt bij een leeftijd van 14 maanden. Deze fase bestaat uit vijf vaccinatierondes. Met 6 tot 9 weken en met 3, 4 en 11 maanden krijgt de baby vaccinaties tegen difterie, kinkhoest, tetanus, polio (de DKTP-prik), haemophilus influenzae type B (Hib) en hepatitis B. En met 6 tot 9 weken, 4 en 11 maanden komt daar ook pneumokokken bij. Met 14 maanden bestaat het vaccin uit BMR: bof, mazelen en rode hond. En een tweede prik van Meningokokken C. Fase 2 is een DKTP-vaccin, wanneer het kind 4 jaar oud is. En in het negende levensjaar - fase 3 - wordt de DTP- en BMR-prik nog een keer herhaald. Jongens zijn dan klaar. Meisjes krijgen dan nog in het jaar dat ze 13 worden, twee keer een prik voor Humaan Papillomavirus (een virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken).
 
Op de website van het RIVM (www.rivm.nl) vind je nog meer informatie over het Rijksvaccinatieprogramma.
 

Immuun

Dankzij het Rijksvaccinatieprogramma en het zelflerende vermogen van het afweersysteem, kan het lichaam immuun worden voor bepaalde ziektes, virussen en bacteriën. Komt het lichaam een tweede keer in aanraking met een bekend virus of een bekende bacterie, dan zal het deze snel het lichaam uitwerken, zonder dat je er ziek van wordt. Maar aangezien er heel veel varianten van virussen bestaan, zal het lichaam eigenlijk nooit uitgeleerd raken.
 

Allergenen

Een kinderlichaam krijgt naast virussen en bacteriën ook te maken met andere lichaamsvreemde stoffen, zoals huismijt, pollen, nikkel en gluten - om er maar een paar te noemen. Wanneer het lichaam denkt dat dit ook virussen zijn die door het afweersysteem aangepakt dienen te worden, dan kan er een allergische reactie ontstaan. Zo kan er na het inademen van stof of pollen een soort verkoudheid ontstaan en bij een voedselallergie kunnen kinderen huiduitslag krijgen en zelfs gaan overgeven of diarree krijgen. 
 

Huisarts

Omdat kinderen veel verkouden zijn, is een allergische reactie op stof en pollen vaak lastig te herkennen. Andere allergische reacties daarentegen zijn goed te herkennen. Wanneer je vermoedt dat er bij een ziek kind een allergie in het spel is, is het verstandig de ouders door te verwijzen naar de huisarts of het consultatiebureau. Vooral bij onverklaarbare zwellingen en rode vlekken is dat heel belangrijk. 
 

Zelfzorgadvies

Een gewone verkoudheid kan vaak met zelfzorggeneesmiddelen worden opgelost, zoals een hoestdrank, neusspray of een wrijfmiddel voor het openen van de luchtwegen. Adviseer altijd producten die geschikt zijn voor het kind en zijn leeftijd, want producten voor baby’s zijn milder en anders gedoseerd dan voor kindjes van 4 jaar of ouder. Om het afweersysteem van een kind te ondersteunen is het belangrijk dat hij gevarieerd en gezond eet, voldoende slaapt en beweging heeft. En een voedingssupplement afgestemd op de behoefte van een kind is ook zeker een aanrader om het afweersysteem te ondersteunen.
Bron: Lijfblad 2
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 8

Lijfblad 8 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB08-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017