Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Gezond>Vragen rond de dosering van melatonine

Gezond

Vragen rond de dosering van melatonine

05 januari 2015
Deel met je vrienden
 
Vragen rond de dosering van melatonine

Het slaaphormoon melatonine is een uitkomst bij het sneller in slaap vallen, maar kunnen we in 2015 nog wel de dosering van 3 mg adviseren? Momenteel is er namelijk een discussie gaande over een maximale dosering van 1,9 mg.

Kiezen voor natuurlijk

De populariteit van slaaphulpmiddelen is groot en veel mensen kiezen voor een natuurlijke aanpak om beter te kunnen slapen. Door de crisis hebben mensen meer zorgen en blijkt het moeilijker om in slaap te vallen. Melatonine helpt op een natuurlijke manier om sneller in slaap te vallen. 

Kwaliteit en dosering

Het is wel belangrijk om te letten op de kwaliteit van de melatonine. Het is per slot van rekening een hormoon en vooral dan is een goede kwaliteit de eerste voorwaarde. Het is ook van belang te letten op de juiste dosering. Het meeste onderzoek met melatonine is verricht met een dosering van 3 mg. Een hogere dosering dan 3 mg blijkt meestal geen extra effect te geven. Uit nieuw  Nederlands  onderzoek blijkt dat het zinvol is om het moment van innemen te vervroegen. In plaats van kort voor het slapen in te nemen kan men het moment van innemen vervroegen met steeds een uur. Het is wel van belang dat men na het innemen niet meer autorijdt of machines bedient. Naast het direct slaapopwekkende effect, heeft melatonine ook een regulerende werking op de biologische klok. 

Vragen over dosering

Op dit moment is er onzekerheid over welke doseringen zijn toegestaan in Nederland. Binnen de EU zijn er de laatste jaren belangrijke regels ingevoerd die bedoeld zijn om de consument te beschermen tegen onjuiste claims en de handelsbeperkingen binnen de EU weg te nemen. Als we kijken naar de claims voor melatonine, dan heeft het EU-beoordelingsbureau EFSA twee claims goedgekeurd. De eerste claim betreft het sneller in slaap vallen met een dosering van 1 mg en de tweede claim betreft het beperken van de effecten van jetlag met doseringen van 0,5 tot 5 mg.

Binnen de EU

Deze claims zouden toepasbaar moeten zijn binnen de hele EU. EU-regelgeving gaat namelijk boven de nationale regelgeving. De vrijhandel binnen de EU wordt, naast claims die in de hele EU gebruikt mogen worden, verder gestimuleerd door een regeling uit 2008 die ‘wederzijdse erkenning’ heet. Deze houdt in dat als een product legaal binnen een EU-land te koop is, het ook legaal in de andere EU-landen verkocht moet kunnen worden. De overheden van de EU-landen kunnen alleen een beperking invoeren als de volksgezondheid in gevaar is. Nu het EU-voedselveiligheidsbureau EFSA zich positief heeft uitgesproken over een dosering tot 5 mg  bij een jetlag , is het lastig voor Nederland om een andere koers te varen.

In Nederland

In Nederland heeft de toegestane melatoninedosering veel schommelingen gekend. Zo werd de verkoop van melatonine midden jaren negentig van de twintigste eeuw verboden. Toen er een tomatenextract met een natuurlijk melatoninegehalte van 0,1 mg op de markt kwam, werd dat de nieuwe toegelaten dosering. Enige tijd geleden heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg een maximum van 0,3 mg voorgesteld. Op dit moment is er een discussie gaande over een dosering van 1,9 mg. Binnen de EU leveren Solgar en Pharma Nord met Bio-Melatonine 3 mg, een legaal melatonine 3 mg-product.

 

Bron: Tekst: Ewout Overeem
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017