Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Gezond>Waarom eten wij koolhydraten?

Gezond

Waarom eten wij koolhydraten?

13 mei 2015
Deel met je vrienden
 
Waarom eten wij koolhydraten?

Koolhydraten zijn zetmeel en suikers en zitten in bijna al onze voedingsmiddelen. Koolhydraten worden in je lichaam omgezet in glucose, de brandstof waar je niet zonder kunt. Door het eten en drinken van producten met koolhydraten neemt de hoeveelheid glucose in je bloed toe. Hierdoor gaat je alvleesklier insuline aanmaken om je bloedglucosespiegel weer in balans te krijgen. Mensen met diabetes kunnen dit niet meer goed zelf en moeten dit door middel van medicijnen reguleren.

Soorten koolhydraten

Er zijn twee soorten koolhydraten: langzaam werkende en snelwerkende koolhydraten. Snelwerkende koolhydraten zitten in suikerhoudende producten zonder vezels, zoals snoepgoed, vruchtensap, honing, of witte rijst. Deze koolhydraten worden in je lichaam snel omgezet in glucose. De bloedsuikerspiegel stijgt dan snel. Langzaam werkende koolhydraten zitten in vezelrijke voedingsmiddelen, zoals volkoren brood. Vezels verminderen niet alleen de bloedsuikerpieken, maar geven ook een verzadigd gevoel.

Snelle koolhydraten

Ongemerkt eten wij trouwens meer snelle koolhydraten dan langzame. Er zijn helaas veel snelle koolhydraten beschikbaar, zoals die in geraffineerde witte suiker. Je zult begrijpen dat het advies is om deze zoveel mogelijk te vermijden. Kijk de etiketten van alles wat je eet hier grondig op na. Suiker bevat geen enkele goede voedingsstof. Sterker nog, je lichaam heeft er veel werk aan om de chemische toevoegingen weer kwijt te raken. 

Koolhydraatarm dieet

Koolhydraten vermijden is een grote uitdaging, want in bijna al ons eten en drinken, behalve in bijvoorbeeld water, zitten koolhydraten. Een koolhydraatarm dieet is vaak bedoeld om de zetmeelrijke producten te minimaliseren. Voorbeelden hiervan zijn brood en aardappels. Een dergelijk dieet  kan helpen als je wilt afvallen. Voedingsmiddelen die vezelrijk zijn, zoals een appel die aardig wat fruitsuikers bevat, hebben een langzamer effect op je bloedsuikerspiegel. Door de vezels en hele granen hebben deze voedingsmiddelen een hogere voedingswaarde en krijg je een meer voldaan gevoel. Bijkomend voordeel is dat de vezels ook voeding zijn voor de goede bacteriën in je darmen! Je kunt je lichaam dus helpen door de volkoren variant te kiezen van pasta of brood.

Zin in zoet

Soms hebben we gewoon zin in iets zoets. Het goede nieuws is dat er een heel leger aan verantwoorde zoetmiddelen is die suiker kunnen vervangen. Voorbeelden hiervan zijn honing, ahornsiroop, oerzoet, lucuma en kokosbloesemsuiker. Vergeet niet dat het zoetmiddelen blijven, dus gebruik ze met mate, maar het voordeel is dat deze zoetmiddelen tenminste nog mineralen bevatten. Let op: voor diabetespatiënten zijn natuurlijke suikers niet verantwoord.

Goede start

Wat is een goede start van de dag? Een ontbijt waar je goed op functioneert en waarna je niet na één uur alweer honger hebt. Om je daarbij te helpen hieronder een ontbijtrecept, voor een goed begin van de dag! Eet ze!

Havermout met appel (1 persoon) 

  • 6 eetlepels havermout of havervlokken 
  • 400 ml water 
  • 2 eetlepels zonnebloempitten
  • 1 eetlepel rozijnen
  • 1 appel of ander fruit naar keuze 
  • 1 theelepel kaneel 
  • 1 theelepel honing 

Meng de havermout, zonnebloempitten en rozijnen in een pannetje. Voeg lauwwarm water toe en laat het twintig minuten op het aanrecht staan om te wellen. Voeg daarna stukjes appel en kaneel toe en kook het vijftien á twintig minuten op laag vuur tot het de gewenste dikte heeft. Vergeet niet af en toe te roeren en voeg water toe als het te droog wordt. Laat het na het koken nog twintig minuten nawellen, maak het af met honing en eet het lauwwarm op.

Tip:

Maak ’s avonds een grotere hoeveelheid en laat die afkoelen. In een goed gesloten bak in de koelkast blijft het vier dagen houdbaar. Warm het ’s morgens even op en je hebt een heerlijk snel ontbijt!

 
Bron: Tekst: Annemarije Roos
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 

Bekijk ook:

Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017